zűrzavar

2019.11.21. 20:00

Megkeseríti életüket a harsogó hangágyú

A durrogtatás a pellérdi halastónál nemcsak a kormoránokat idegesíti, hanem a környék településein élők mindennapi életét is megnehezíti.

Zsigmond József

Fél évvel ezelőtt kezdődtek a gondok: a környék településein élők egyre többet panaszkodtak az elviselhetetlen durrogtatásra, amely a pellérdi halastónál használt hangágyúktól származott. A sokasodó panaszok miatt a kővágószőlősi Simon Attiláné úgy döntött, felméri, kiket zavar a durrogtatás.

A Facebook-oldalon a Cserkút csoportban bejegyzést tett közzé, ami alá egyre több hozzászólás érkezett, kiderült, a hangágyút nemcsak Kővágószőlősön, hanem Cserkúton, Bakonyán, Kővágótöttösön és Pécs-Patacson is hallják. Volt, aki a hangágyú hangját fegyverropogáshoz hasonlította, és volt, akinél második világháborús emlékképek elevenedtek meg a durrogtatástól.

– Úgy gondoltam, elindítunk egy aláírásgyűjtést, hogy azzal próbáljunk valami nyomást gyakorolni, hiszen ezek a durrogtatások elviselhetetlenné teszik mindennapi életünket. Nemcsak hétköznap reggel nyolctól délutánig van hangzavar, hanem már hétvégén is. Múlt héten a vasárnapi ebédnél hallgattuk a durrogtatást– mondta Simon Attiláné. – Tudom, hogy a kormoránok nagy gondot okoznak a halastó gazdájának, de az emberekre is figyelemmel kell lenni.

Cserkút polgármestere, Hegedüs Zsolt megpróbál közvetíteni a tógazda és a panaszosok között. A polgármester lapunknak elmondta, a kormányhivataltól megtudta, hogy a tógazdának engedélye van a három hangágyú használatára, és áprilisban zajmérést is végeztek a helyszínen, s mindent rendben találtak.

– A párbeszéd híve vagyok, ezért felhívtam a tógazdát, és olyan megoldást próbálunk találni, amely mindkét félnek jó lesz – mondta a polgármester.

Nagyon falánk madár a kormorán

A halak rémének is nevezhetnénk a kormoránt, más néven kárókatonát. A madár átlagsúlya 3–4 kilogramm és naponta 0,7–1 kilogramm halat fogyaszt el, ami a testsúlyához viszonyítva a harmadát jelenti. Mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának alelnöke Bank László lapunknak elmondta, a legtöbb kárókatona a megyében Gordisa közelében fészkel, itt idén 100 párat számoltak össze. A kárókatona főleg a kisebb halakra vadászik, de sokszor a csőrével a nagyobbakat is megsebzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!