érdekesség

2019.11.13. 13:12

Tízmillió fát szeretnének ültetni hazánkban

Baranyaiak is csatlakoztak, Romonyán mindenkire jut majd egy új ültetésű fa vagy cserje.

T. V.

Fotó:

Egyre több baranyai település csatlakozik a „10 millió fa” elnevezésű mozgalomhoz, melynek célja, hogy civilek bevonásával minél több fát ültessenek a városokban és a falvakban, hogy ezzel tegyenek a klímaváltozás káros hatásai ellen. Az egy fő – egy fa elvét követve, 10 millió fát szeretnének elültetni hazánkban a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb ember részvételével, s persze nem megfeledkezve az utógondozás fontosságáról sem.

Az Élet Napját, a 10 millió fa közösség országos ünnepi ültetési akcióeseményét ma tartják. Így a mozgalom elindulása óta eltelt négy hónapban létrejött helyi közösségek mindegyike fákat fog ültetni a nap folyamán. Vokányban az iskola udvarán az osztályok egy-egy tuját ültettek el eddig, a mai nap során nyolc szomszédos településsel együtt szorgoskodnak majd. Bogádon a temető és a főút közötti zöld területen ültetnek el délelőtt 40 facsemetét a helyiek bevonásával. A szomszédos Romonyán nagyszabású akcióra készülnek, a focipálya környékén 500 fát fognak elültetni. Érdekesség, hogy a falu lakossága is 500 fő körül van, így itt szinte mindenkire jutni fog egy új ültetésű fa vagy cserje. Ezek között olyan különleges fajták is vannak mint a korai tamariska, a goji cserje vagy a hólyagvessző. De gyümölcsfákat is ültetnek, például barack-, kajszi-, almacsemetéket.

Aki kedvet kapott az ültetéshez bármelyik település programjához csatlakozhat, az ültetéshez szükséges eszközök korlátozott számban állnak rendelkezésre, így az önkénteseket kérik, hogy lehetőségeikhez mérten ezzel készüljenek.

Fajták, típusok

Az ültetés időpontját a növény típusa határozza meg, az, hogy szabadgyökerű, földlabdás vagy konténeres növényről gyümölcsfáról vagy díszfáról van-e szó. De fagyott talajba egyik típust sem szabad ültetni. Az ültetésre ajánlott fákat négy csoportba osztották, segítve a választást. Az első csoportba az őshonos fafajok tartoznak, a másodikba az őshonos fafajok kertészeti változatai, a harmadikba a nem őshonos kertészeti fafajok, a negyedikbe a gyümölcsfák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!