évforduló

2019.11.30. 14:53

Tüskés Tiborról emlékeztek meg Pécsen

Tüskés Tiborra, lapunk egykori tárcaírójára, a József Attila-díjas íróra, irodalomtörténészre, a Jelenkor neves főszerkesztőjére emlékeztek Pécsett nemrég az író halálának 10. évfordulója alkalmából.

Mészáros B. Endre

Előbb a Janus Pannonius Gimnáziumban – ahol húsz éven át (1953–1973) tanított – avattak a tiszteletére emléktáblát. Itt a Magyar Írószövetség megyei csoportjának elnöke, Szirtes Gábor többek között ezt mondta róla: „Az ifjúsághoz Tüskés Tibort különös vonzalom fűzte. Úgy írt erről, hogy az összes könyve azért született, mert a fiatalokhoz akar szólni. Személyében pedig nem csak a helyi értékek jutottak kifejezésre, hanem a térség szellemi nagykorúsításához, öntudatának gyarapításához is rendkívüli mértékben hozzájárult.”

Az emlékkönyvet ezt követően a Művészetek és Irodalom Házában mutatták be. A kötet az alkotótársak, barátok, tisztelők tanulmányaiból, esszéiből, verseiből, fotóiból áll. 18 szerző 18 írása, 18 verse, és 18 oldalon 65 fotó az életéből az ötvenes évektől haláláig – tudtuk meg ugyancsak Szirtes Gábortól, aki a könyv szerkesztője és a bemutató házigazdája volt. A szerzői közt pedig olyan nevek találhatók, mint Alföldy Jenő, Pomogáts Béla, vagy Kabdebó Lóránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!