Mohács

2019.12.28. 18:25

Részletesen feltárják a csatateret

Minden korábbinál széleskörűbb, nagyszabású feltárás kezdődött az elmúlt napokban a mohácsi csata Baranya megyei helyszínein.

Zs. J.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Nemzeti Emlékhely kezelője és fenntartója, felkérte a Janus Pannonius Múzeumot és a Magyar Természettudományi Múzeumot, hogy közös kutatási program keretében az 1526-os mohácsi csata 500. évfordulójáig végezzék el az emlékhelyen található tömegsírok régészeti és antropológiai vizsgálatát.

Céljuk, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet, továbbá, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely méltó módon, a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően egy teljesen új interaktív kiállítás keretében mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb sorsfordító történelmi eseményét. A megkutatott sírok számos, eddig tisztázatlan történelmi momentumra is választ adhatnak.

A 2025-ig tartó munkálatok három ütemben valósulna meg. A kutatás első szakaszában a két legkisebb, 1976-ban részlegesen már feltárt sír kutatását végezik el, erre 20 millió forint áll rendelkezésre, amit az Agrárminisztériumnál pályáztak meg. A további, jóval nagyobb méretű sírok kutatását pedig a 2021-2025 közötti időszakban végeznék el szintén pályázati pénzből. A leletanyag tárgyi része a Janus Pannonius Múzeum kezelésébe kerül, míg az emberi maradványok a vizsgálatok lezárulása után a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen kerülnek elhelyezésre a későbbiekben meghatározandó, a kegyeleti elveknek megfelelő módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!