Kővágószőlős

2020.01.22. 08:22

A méhnyakrák nem tabu, fontos a szűrés

A héten tartják az Európai Méhnyakrák-megelőzési Hetet – ennek apropóján a betegséggel küzdőknek segítő kezet nyújtó Pécsi Mályvavirág Pont a Kővágószőlősi Nyugdíjas Klubbal karöltve kerekasztal-beszélgetést szervez január 23-án, csütörtökön, 9-től 13 óráig a kővágószőlősi Buzás Andor Művelődési Házban.

W. K.

Elsősorban a szűrés és a védőoltások fontosságáról tudhatnak meg fontos információkat a rendezvény során az érdeklődők, majd Gyöngyösi Ferenc gitárelőadását hallgathatják meg. Ezen kívül a délelőtt folyamán gyöngyökből karkötőket készíthetnek a résztvevők, amelyeket aztán a szülészeti klinika onkológiai osztályán fekvő betegeknek juttat el az alapítvány – ezzel jelezve számukra, hogy nincsenek egyedül, és hogy van kiút a betegségből.

A Mályvavirág Alapítvány missziója kettős: az érintetteknek segíteni a betegútjuk során, valamint elérni, hogy ne veszítse életét egyetlen nő sem méhnyakrák miatt Magyarországon, ami úgy érhető el, ha a megelőzésre nagy hangsúly helyeződik. Hiszen a méhnyakrák egy olyan gyakori ráktípus, amely védőoltással és rendszeres szűrésekkel megelőzhető.

A 2020-as Méhnyakrák Megelőzési Hét kampányának mottója: „Fontos, amit megosztasz!”, amivel arra hívják fel a figyelmet, hogy az internetes felületeken rengeteg haszontalan információt osztunk meg egymással, míg fontos, az életünket meghatározó témákról – mint például a méh­nyakrákkal, a HPV-vel kapcsolatos információk – alig beszélgetünk.

A tapasztalat szerint egyre nyitottabbak a hölgyek a téma iránt – az alapítvány közösségi oldalán naponta 3-5 fővel nő a csatlakozók száma, a segítő csoportok létezéséről jellemzően az orvosok tájékoztatják a betegeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!