Nem luxus

2020.01.22. 19:00

Az idén is sokan gyűjtenek táskákat a rászoruló nőknek

A tavalyi kezdeményezés kitalálói és szervezői, Cserta Szandra, a Kívül Belül Boldogság alapítója, Huszka Ágnes stílusszakértő, valamint Kovács-Pálffy Anna, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa az idén is újraindítják a „nemluxustáska” országos akciójukat.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Forrás: nemluxustáska/instagram

A kampány célja, hogy rászoruló nők­nek egy táskába össz­ecsomagolva alapvető női higiéniás és ­fe­­­­­­­­­­­­­­­­h­érneműcsomagot gyűj­tenek, amit a kampány után a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a nehéz körülmények között levő nőknek adományoznak országszerte.

A szervezők vallják, nem csupán decemberben kell a segítség, a rászo­rulóknak egész évben szükségük van a tár­sadalmi összefogásra. A kampányt pont ezért januárra fókuszálják.

A táskákkal olyan nőket szeretnének támogatni, akik nehéz anyagi körülmények között élnek, illetve hajléktalanná váltak, de természetesen ebben a helyzetben is szeretnék megőrizni a méltóságukat és nőiségüket.

A kezdeményezés baranyai gyűjtőpontja a pécsi Crosssec Solutions Kft., amelynek Közraktár utcai irodájából tavaly 369 darab táskát szállítottak el. A kampány szervezői ugyan több gyűjtőpontot nem hirdetnek, de megyénkben is számos helyi közösség összefog és a helyben összegyűlt táskákat elszállítják a hivatalos átvételi pontokhoz. A pécsváradi Család és Közösség Alapítvány tavalyhoz hasonlóan az idén is csatlakozik a kezdeményezéshez, a táskákat a Szent István Patikába várják, innen január 31-én szállítják át a csomagokat a pécsi gyűjtőpontra.

A tavaly először indított kampány kitalálói egyébként eredetileg 100-150 táskányi adományt vártak, de végül több mint tízezer olyan jó állapotú, de már nem használt táska gyűlt össze az adományozók jóvoltából, amelyeket tulajdonosaik boldogan töltöttek meg és ajánlottak fel a jótékony cél érdekében. A „nemluxustáska” kampány ezzel 2019-ben Civil Díjat nyert a „Legsikeresebb adománygyűjtés” kategóriában.

Higiéniás termékeket pakolnak az ajándéktáskába

A segíteni szándékozóktól azt kérik a szervezők, hogy válasszanak ki egy viszonylag jó állapotban lévő táskát (fontos, hogy a táska használható legyen, tehát például ne legyen letörve a cipzár, vagy elszakadva az akasztó) és azt töltsék meg nem luxus, hanem mindennapi higiéniás termékekkel, olyanokkal, amelyeknek maga az adományozó is örülne.

A tavalyi tapasztalatok alapján a szervezők arra kérnek minden adományozót, hogy tiszta bugyi és tiszta zokni ne kerüljön a csomagba, mert tavaly a kiosztások során sokszor használhatatlan adománynak bizonyultak a méretproblémák miatt. Ugyanakkor többek között a szappan, a tusfürdő, a sampon, a fogkrém, a fogkefe, az egészségügyi szárnyas betét, dezodor, hajkefe, papír zsebkendő viszont mind olyan holmik, amelyekre feltétlenül szüksége lehet egy rászoruló nőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!