pécsi közlekedés

2020.01.08. 20:00

Buszutcává alakítják át a pécsi Hungária utat?

A közbeszerzési értesítőben jelent meg egy kiírás arról, hogy milyen változásokat szeretne a balliberális önkormányzat annak érdekében, hogy létrejöjjön a város kelet-nyugati közösségi közlekedési tengelye.

B. M.

Az elképzelés még évekkel ezelőttről származik, ugyanis a korábbi fideszes városvezetés 2016-ban mintegy 760 millió forintot nyert el egy TOP-os pályázat keretében a fejlesztésre. A projekt célja a belváros forgalmának csökkentése, valamint a buszos és kerékpáros közlekedés elősegítése volt.

Az akkori elképzelések között szerepelt az is, hogy a Hungária útra, valamint a Rákóczi út egy jelentős szakaszára csúcsidőben csak a menetrendi buszok és a célforgalom hajthatna be, a Rákóczi út Árkád előtti szakaszán pedig buszsávot alakítanának ki.

A mostani közbeszerzési kiírásban újra szerepel a „buszutca” kifejezés, vagyis nem tettek le teljesen az elgondolásról. Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület belvárosi képviselője – aki az előző ciklusban is követte a projekt alakulását – azt mondta, a baloldali városvezetés leporolta a korábbi programot, amivel az előző városvezetés nem véletlenül várt a megvalósítással eddig.

– Ahhoz, hogy ilyen mértékben korlátozzuk az autós forgalmat a belvárosban, szükség lenne alternatív útvonalakra – mondta a képviselő. – Amíg nem épül meg az északi folyosó az Ágoston tértől egészen a Tiborc utcáig – több új csomóponttal, átkötéssel –, valamint a belvárost délről elkerülő átkötő út – a Mohácsi úttól az Expo Centerig –, addig egy ilyen beruházás komoly fennakadásokat okozhat közlekedésben. Először ezeket a forgalmi folyosókat kellene létrehozni, illetve folytatni a már megkezdett munkát, nem pedig egy újabb tervet erőltetni – vélekedett a politikus, aki ugyanakkor a tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés népszerűsítését támogatja.

Ha megvalósul az elképzelés, újra tanulhatjuk a környéken a forgalmi rendet

A leporolt és aktualizált tervek szerint – többek között – a Szigeti út és a Tüzér utca, valamint a Hungária út és a Petőfi Sándor utca csomópontját korszerűsítenék, jelzőlámpát létesítenének a Honvéd utcában. A Petőfi utcánál a Kórház tér irányába új digitális táblát telepítenének a Hungária úti „buszutca” csúcsidei előjelzése céljából.

A Kórház téren új kanyarodósávot és középszigetet alakítanának ki. Változna a József Attila út és Petőfi Sándor utcai csomópont forgalmi rendje, lennének fejlesztések a Rákóczi út kereszteződéseiben, illetve a Nagy Lajos király útja és Szabadság utca találkozásánál is. Különböző szakaszokon új kerékpársávokat alakítanának ki, buszmegállókat újítanának fel.

A baloldali önkormányzat közbeszerzési eljárása azonban nem biztos, hogy eredményes lesz: a rendelkezésre álló forrás ugyanis nem fedezi a fejlesztési célokat, ezért további támogatást szeretnének igényelni. Ha ezt nem kapják meg, vagy kevesebbet, akkor érvényteleníthetik az eljárást – derül ki a dokumentumból. Az ajánlatokat egyébként február 7-ig várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!