piaci körkép

2020.01.11. 10:44

Egy év alatt a dióbél ezer forinttal lett drágább

Összehasonlítottuk az árakat a pécsi vásárcsarnokban, hogy egy év alatt mennyit változtak. A téli gyümölcsök egy év alatt közel átlagosan 100–200 forinttal drágultak, a banánt 2019. januárjában 290 forintért árulták, most 550 forintért kínálják, az ananászért 150 forinttal kell többet fizetni, míg a mandarin és a narancs 100 forinttal emelkedett.

Zs. J.

A többi zöldség és gyümölcs ára is drágult, igaz itt kisebb, húsz-harminc forintos emelkedést tapasztaltunk. A sárgarépa 20 forinttal, a zeller 30-al, a fokhagyma és a kígyóuborka közel 200 forinttal kerül többe.

A legnagyobb drágulást a dióbélnél figyelhettük meg. Tavaly év elején a dióbél kilójáért 2000 forintot kértek, míg idén ez egy ezressel lett több. Korábban a sajtónak nyilatkozott a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, aki közölte, hogy tavaly jó termés volt, ám a dióburok-fúrólégy azokat az ültetvényeket támadta meg, ahonnan a dióbél jelentős része származik. Emiatt csökkent dióbélből a kínálat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!