nomen est omen?

2020.01.21. 11:30

Egyre többen keresik a ritka utóneveket

Évről évre nő az elfogadott férfi és női keresztnevek száma. Gyakran sorozatszereplők, közéleti személyiségek után nevezik el a szülők gyermekeiket.

Tóth Viktória

Egyes szülők kifejezetten különleges, ritka nevet szeretnének születendő gyermeküknek, mások hagyományos, ősmagyar nevet választanak. Sokan olyan név mellett teszik le a voksukat, amely külföldön is könnyen érthető – például Dávid, Hanna vagy Kevin – megint mások a nagyszülő után nevezik el gyermeküket. Az utóbbi években igen népszerű színész, közéleti személyiségek nevét adni keresztnévként. Ilyen lehet a Denerisz, Bájron vagy a Zejnep. De gyakori a bibliai, vagy mitológiai név – Jákob, Máté, Mirjám – választása is.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján megtalálható a hivatalos névlista, melyen nyomon tudjuk követni mindazokat a neveket, amelyeket az intézet 1997 óta bárki számára anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített, állampolgárságra és nemzetiségre való tekintet nélkül. Az utónévjegyzék 2009 óta havonta frissül.

Ha valaki mégis olyan nevet adna, amely nem található meg az MTA Nyelvtudományi Intézet honlapján levő női- és férfiutónevek listájában, akkor ezt a nevet hivatalos eljárásban engedélyeztetni kell. Majd nyelvész (névkutató, nyelvtörténész, pszicholingvista, szociolingvista) szakemberekből álló utónévbizottság készít szakvéleményt a kérvényezett névről. Döntésüket több szempont alapján hozzák meg. Például kérvényezett utónevet minden esetben a mai köznyelvi kiejtésének megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni, így Maya helyett Maja, Gerald helyett Dzserald, Claudia helyett Klaudia név adható a kisbabának.

Fontos szempont az is, hogy a kérvényezett névről egyértelműen el lehessen dönteni, hogy női vagy férfiutónévről van-e szó.

Az ősmagyarnak tartott utóneveket csak akkor ajánlják bejegyzésre, ha hiteles, írott források alapján tudományosan bizonyítható, hogy a nevet a középkorban személynévként használták. A szakvélemény elkészítésekor a név jelentését is figyelembe veszik, így nem javasolják például a Nemél, Halaldi, Sánta keresztneveket. De nem adhatóak olyan név sem, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben vélhetően káros lehet, amely miatt például csúfolhatják, kiközösíthetik őt.

Hasznos segítség az utónévkereső

A Nyelvtudományi Intézet honlapján megtalálható egy online utónévkereső rendszer is, mely a tanácstalan szülők számára igen hasznos lehet. A program segítségével különböző kritériumok szerint kereshetünk. Beírhatjuk például, hogy milyen eredetű név legyen (görög, ír vagy akár óangol) és azt is hogy melyik hónapban legyen a névnapja. Azt, hogy hány szótagból álljon a keresett név, és azt is, hogy mély vagy magas hangrendű legyen, milyen magánhangzókat tartalmazzon. Gyakoriság szerint is tudunk szűrni, aszerint, hogy azt akarjuk-e, hogy mindennapos vagy ritka keresztnév legyen. Ha kislányunk lesz, és nagyon különleges nevet szeretnénk a kereső az Abiáta, Kersztin és Melizand neveket is kihozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!