nemzeti összetartozás

2020.01.30. 10:00

Együtt értékelték Trianon emlékeit Pécsváradon

A száz évvel ezelőtt aláírt trianoni békeszerződés évfordulójára Magyarország kormánya a 2020-as esztendőt a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, és ebből az alkalomból egy múltismereti előadás-sorozatot szervezett a Zengővidéki Határon Túli Magyarok Egyesülete Pécsváradon.

M. R.

Kéthavonta rendeznek találkozókat a Fülep Lajos Művelődési Központban azzal a céllal, hogy a résztvevők jobban megérthessék a békeszerződés hátterét és következményeit. Az első alkalom január 24-én, pénteken volt, amelyen Hamerli Petra történész „A Trianonhoz vezető út a békekonferencián” címmel tartott előadást.

A békeszerződést 1920. június 4-én Versailles-ban írta alá Magyarország. Az I. világháborúban vesztes országként a győztes államok békefeltételeit el kellett fogadnunk. Ahogy az egyesület a rendezvény leírásánál fogalmazott, a békeszerződés okozta traumát máig nem sikerült feldolgozni. Annak társadalmi, gazdasági és kulturális hatása ma is meghatározó tényező a Kárpát-medencében.

A kép illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!