nemtörődömség

2020.01.12. 15:30

Gyűlik a kacat a kukák mellett

Szeméttel és lomokkal tele több szelektív gyűjtősziget környéke – panaszolják olvasóink. A problémás területekre már minden hétköznap jár a kukásautó, tavaly 100 tonna illegálisan kihelyezett lomot szállított el a szolgáltató.

Wald Kata

Szeméttel és lomokkal tele több szelektív gyűjtősziget környéke – panaszolják olvasóink. A problémás területekre már minden hétköznap jár a kukásautó, tavaly 100 tonna illegálisan kihelyezett lomot szállított el a szolgáltató.

Üvegtörmelékek, dobozokba kihelyezett kacatok, ágybetétek, fotel – mindez meglehetősen gyakori látvány a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken. Több olvasónk is jelezte, hogy borzalmas állapotok uralkodnak például Pécsen a Bálicsi úton, a tettyei buszfordulónál, illetve a Lánc utcai rendelőintézet környékén.

– Az olvasók által említett területeken kívül a Fábián Béla utcai buszforduló, a Farkas István-Felsővámház utca sarka, a Kolozsvár u. 4., az Angster u. 3. előtti terület, a Komjáth Aladár utcában a Gandhi gimnázium környéke, a Magyarürögi út-Lajkó köz találkozása, a Wass Albert utcai buszforduló, a Platán utca, a Somogyi buszforduló, valamint a Basamalom utca mind kritikus pontok a városban – tájékoztatta lapunkat a Dél-Kom és a Biokom NKft.

Minden gyűjtőszigeten hetente kétszer van szállítás, a problémás helyekre már heti ötször jár a kukásautó. A legtöbb neuralgikus helyre többletedényeket helyeztek ki. Ezenkívül a lomos járatot, amely előre meghatározott utcákat járva a hét minden napján üzemel, bevonják a gyűjtőszigeteken tapasztalható áldatlan állapotok megszüntetésébe is. Tavaly mintegy 100 tonna illegális lomot gyűjtöttek be ily módon.

Mindezek mellett minden héten 1–3 alkalommal a gyűjtőszigeteket végigtakarítják. Az így összegyűjtött hulladék tavaly elérte a 2000 köbmétert.

Az illegális hulladéklerakás visszaszorítására miatt több helyre helyeztek ki kamerákat – például a Bálicsi útra is. Márciustól várják a helyzet jelentős javulását – a neuralgikus helyek ugyanis főleg a Mecsek-oldalhoz köthetőek, amelyeket a szelektív hulladékgyűjtő járat nem fed le teljes egészében. A márciusban üzembe álló új, négykerekes, kisméretű gyűjtőautókkal már több, főleg dűlős területet tudnak ellátni, így várhatóan ezeken a helyeken jelentősen lecsökken a pluszban lerakott szelektív anyagok mennyisége.

Nyomoznak a szeméthegy kapcsán

Mint ismeretes, tavaly év végén valaki kamionnyi mennyiségű, cipőgyártásból visszamaradt hulladékot helyezett el Komló közigazgatási területén, Mánfa határában, a határtetői kerteknél. Az ügyben a komlói önkormányzat feljelentést tett. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az esettel kapcsolatban a rendőrök egy 39 éves pécsi férfit hallgattak ki gyanúsítottként, aki a bűncselekmény elkövetését elismerte. Ellene a Komlói Rendőrkapitányság hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt nyomoz, amelynek részleteiről – a nyomozás érdekeire való tekintettel – nem kívánnak bővebb tájékoztatást adni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!