rekord

2020.01.14. 11:30

Híre ment a mézes falunak

Olyat már hallottunk, hogy valaki több száz kilométert utazik, hogy megnézzen egy nagyobb kiállítást a fővárosban, vagy más megyei jogú városban, de hogy valaki egy kis baranyai település kiállítására kíváncsi, arról nem igazán hallhattunk.

Zs.J.

Két szegedi nyugdíjas asszony a napokban a médiából értesült róla, hogy Geresdlakon kisütötték az egész falut mézeskalácsból. Úgy gondolták, ezt élőben is látniuk kell. Szegeden buszra ültek, majd a pécsi távolsági autóbusz-pályaudvaron átszálltak a geresdlaki járatra. Körülbelül az oda-vissza út 450 kilométert tett ki, amit egy nap alatt megjártak, közben megcsodálták a különleges kiállítást. Barna-Mendly Erzsébet, aki a tárlatot mutatta meg a vendégeknek, lapunknak elmondta, hogy a két barátnőt annyira elvarázsolta a település és környéke, hogy megígérték, tavasszal visszatérnek.

Az első mézeskalácsfalut tizenkét évvel ezelőtt sütöttük ki. A mostani 140 épületet tartalmaz, többek között elkészült a polgármesteri hivatal, amely előtt csípőre tett kézzel áll a település vezetője, Habjánecz Tibor, vagy említhetnénk a templomot, ahol egy fiatal házaspár látható, akik tavaly decemberben tartották itt az esküvőjüket.

– Kezdetben az iskolai karácsonyi ünnepségre készítettünk egy pár mézeskalácsházat, amit később a templomban helyeztük el a jászol mellett. Mivel nagy volt a páratartalom, a mézeskalács házikók hamar szétestek – mondta a mézeskalácsfalu megálmodója, Kettné Schmidt Tímea.

Ekkor jött az ötlet, hogy az egész falut ki kellene sütni. A terv megvalósításában sokat segített az ötletadónak Mayerné Gál Alexandra és Hesz Anna. Mivel a polgármester minden pozitív ötletet örömmel vesz és felkarol, így hamar találtak egy méltó helyet a kiállításnak. A volt iskola épületét átalakították, ahol a mézeskalácsfalu mellett egy suszterműhely és különleges asztalterítők nézhetők meg.

Az idei mézeskalácsfalu rekord nézettséggel büszkélkedhet, érkeztek látogatók a fővárosból, Dombóvárról, Mosonmagyaróvárról, Finnországból, Németországból, sőt Brazíliából. A fiatal dél-amerikai nő Ausztriában ismerkedett meg egy lánycsóki hölggyel, akinél az elmúlt heteket töltötte.

Aki megszeretné csodálni a mézeskalácsfalut az idén már akár egészen novemberig megteheti. Érdemes előtte az önkormányzatnál előre érdeklődni, illetve bejelentkezni a 69/549-010 telefonszámon, de a kiállítóterem ajtaján is feltüntették az elérhetőségeket, így hétvégén is látogatható a kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!