Pécs

2020.01.18. 13:50

Húsz éve segíti a baranyai civil szervezeteket a Nevelők Háza Egyesület

Pontos adatot ugyan soha nem lehet mondani, hiszen állandóan változik a számuk, de körülbelül 2500–2600 regisztrált civil szervezet van Baranya megyében, számuk pedig az elmúlt évben kissé növekedett is.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A Civil Közösségek Házát működtető Nevelők Háza Egyesület húsz évig Civil Információs Centrumként segítette a civil szervezeteket, az alapítástól az adminisztrációs feladatokon és a pályázati lehetőségek kihasználásán át az esetleges megszüntetésig. A CIC címet a következő három évre a Mecsek Nyugdíjas Polgári Egyesület nyerte, de a Civil Közösségek Házában a Nevelők Háza Egyesület szakemberei továbbra is minden segítséget megadnak a hozzájuk forduló alapítványoknak és egyesületeknek.

A Nevelők Háza Egyesület – melynek napi szinten 200–300, a pályázati időszakban pedig 700–800 szervezettel van kapcsolata – jogi, pályázati, pénzügyi, könyvelési tanácsadással szolgál, és rendszeresen tájékoztat a pályázati lehetőségekről, jogszabály-változásokról.

Az elmúlt esztendőkben örömteli újdonság volt egy egyszerűsített pályázati lehetőség is a civil szervezetek számára. Ez alapján egy előre meghatározott keretösszegig elbírálás nélkül, maximum kétszázezer forinthoz juthatnak azok az aktívan működő civil szervezetek, amelyeknek éves bevételük nem éri el az ötmillió forintot, illetve két évre visszamenőleg pénzügyi mérleggel rendelkeznek. Azok az egyesületek, akik ezt célozták meg, a nagyobb támogatásért nem pályázhattak. Fűri Ildikó, a Civil Közösségek Háza Civil Szolgáltató Központ vezető szakmai tanácsadója elmondta, nagyjából az egyszerűsített pályázatokra szánt keret feléig igényeltek támogatást a szervezetek, vagyis akinek formailag rendben volt a pályázata, nagy valószínűséggel meg is kapta a megpályázott összeget. A nagyobb támogatást célzó szervezetek szintén örülhettek, hiszen ebből adódóan nagyobb keretösszeg jutott az összevont pályázatokra.

Baranya megyében számos olyan szervezet van, amelynek a tevékenysége napi szinten is látszik, ilyen például a Mosolymanó Egyesület, a Vasasért Egyesület, a Fogd a kezem Alapítvány, a Támasz Alapítvány, az Ifjúságért Egyesület, emellett a megyeszékhelyen kívül Kémes és Sellye vonzáskörzetében, valamint a Hegyháti járásban, főként Alsómocsoládon és térségében nagyon aktívak a civil szervezetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!