körkép

2020.01.02. 11:30

Kevesebb pihenést és több munkanapot hoz az idei esztendő

Hosszú hétvégék szempontjából kevésbé szerencsés a 2020-as, illetve háromnaposakból több lesz idén, mint a négynaposból és két ünnepnapunk is hétvégére esik. Ennek fényében kezdhetik tervezni a munkavállalók a szabadságaikat.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Négy nappal többet dolgozunk idén, mint tavaly és bár hosszú hétvégékkel most is számolhatunk, csak éppen rövidebbekkel, mint 2019-ben. A hagyományos munkarendben dolgozók már január első napjaiban igyekeznek eltervezni a szabadságukat, a nyári nyaralások, az iskolai szünetek, valamint a kisebb utazásokra megfelelő hosszú hétvégék tekintetében.

A helyzet az, hogy az idén két ünnepnap, a március 15-e, és a mindenszentek is hétvégére esik, illetve karácsony másnapja is szombat már, tehát ezek az ünnepek nem a munkanapokat csökkentik, nem számíthatunk extra szabadnapokra. A karácsonyt és a húsvétot leszámítva csak augusztus 20-a körül lesz négynapos hétvége 2020-ban. Mivel az államalapítás ünnepe csütörtökre esik, augusztus 21. péntek pihenőnap lesz, illetve szenteste napját – ami az idén csütörtökre esik – szintén pihenőnappá nyilvánították. E dátumok körül négynapos hosszú hétvégék lesznek, ezeket a pihenőnapokat augusztus 29-én és december 12-én dolgozzuk le.

Még egy négynapos hétvége lesz, hiszen a 2017-től már Magyarországon is munkaszüneti napnak számító nagypéntek és a húsvét hétfő miatt április 10–13. között sem kell dolgozni. Háromnapos hétvégék természetesen lesznek még, egyrészt pünkösd hétfő miatt, másrészt május 1-je és október 23-a is péntek lesz 2020-ban. Ezeknél az ünnepnap miatt lesznek háromnaposak a hétvégék.

A hazánkban meglévő 11 állami ünnepnap megegyezik az európai átlaggal, a legkevesebb munkaszüneti nap egyébként a briteknél van, a legtöbb pedig Szlovákiában és Bulgáriában.

A hosszú hétvégék minden évben meglátszódnak a belföldi turizmus pozitív számaiban is, a gyógyfürdők és a wellness-szállodák országában valóban kellemesen kikapcsolódhatunk az őszi és a téli hónapokban is. A szállodák exkluzív ajánlatokkal csábítják magukhoz a vendégeket ilyenkor, érdemes figyelni ezeket is.

Szülői matek a tanév rendjével

Évről évre nem kis fejtörést okoz a szülők számára, hogy az előre kiadott tanév rendje alapján és a munkaszüneti napokkal összefüggő éves munkarend, valamint a munkahelyi elvárások és a kollégák szabadságai alapján eldöntsék, hogy mikor jöhet össze egy-egy családi utazás. A 2019/2020-as tanévből hátravan a tavaszi szünet, amely április 9-től 14-ig tart, és a tanév egy hétfői napra eső június 15-vel ér véget. A következő tanév rendjéről pedig várhatóan ezúttal is nyár derekán határoz majd a kormány, de van már olyan portál, amely feltette a várható dátumokat. E még nem hivatalos forrás alapján várhatóan a tanítási év első napja 2020. szeptember 1. lesz, amely keddi napra esik. Az őszi szünetet október 23-a és november 1-je közé, a téli szünetet pedig december 23-a és 2021. január 3-a közé becsüli az egyik iskolai hírportál. Emellett persze nem csak a szülők terveznek, számos vizsgát és jelentkezési határ­időt kell szem előtt tartaniuk a nebulóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!