Baranyai körkép

2020.01.26. 15:30

Már alig kerül levél a piros postaládákba

Vannak, akiket nosztalgikus hangulattal töltenek el a piros postaládák, mások talán már észre sem veszik a levélszekrényeket. Tény, hogy kihasználtságuk csökken, ennek ellenére a jövőben is találkozhatunk velük az utcákon.

Mészáros Rita

Piros színe miatt már messziről észre lehet venni a postaládát a mecsekszentkúti buszfordulónál. A láda újszerű állapotban van, oldalán jól olvasható a felirat: minden hétköznap ürítik. Azonban amikor meglátja az ember a levélszekrényt, felmerül benne a kérdés, kerül még egyáltalán levél ezekbe a postaládákba? A Magyar Posta sajtóosztályának közlése megerősíti, hogy a levélgyűjtők kihasználtsága alacsony, az éves levélforgalom kevesebb, mint egy százaléka kerül ezekbe a gyűjtőkbe.

Annak ellenére, hogy ilyen kevés küldemény kerül a jellegzetes ládákba, nem fognak eltűnni, hiszen jogszabályi előírás kötelezi a postát az üzemeltetésükre. A vonatkozó törvény előírja, hogy minden településen – beleértve a fővárosi kerületeket is – kötelesek egy levélgyűjtő szekrényt fenntartani, valamint hétezer lakosonként további egyet üzemeltetni. Országosan jelenleg csaknem nyolcezer levélgyűjtő láda van, Baranya megyében ebből 487 darab található. A piros postaládák fele kisebb településeken található, 41 százaléka a nagyobb városokban, és nyolc százaléka a fővárosban.

Vannak azért olyan helyek, ahol jobban kihasználják a levélgyűjtőszekrényeket. A városokban, turisztikai látványosságok környékén, nyaralóhelyeken a lakosság szereti és megszokta a hagyományos levélfeladás ezen lehetőségét. A levélgyűjtőszekrények használata kényelmes, ugyanis a hét minden napján, bármely napszakban elérhetők, és nem kell igazodni a nyitvatartási időhöz.

Legendák kötődnek a postaládákhoz

A postaládákat körülvevő misztikumot a hozzájuk kapcsolódó legendák erősítik meg. Az egyik ilyen a vidéki postáskisasszony története, aki kíváncsi természet volt, többször előfordult, hogy belenézett mások levelezésébe. Két falubeli ezért eldöntötte, hogy megvicceli. Az egyikük feladott egy levelet azzal a szöveggel, hogy egy bolhát is beletett a borítékba – a postaládába persze üresen került a küldemény. Viszont amikor a másik fél megkapta a levelet, joggal vonhatta kérdőre a postáskisasszonyt, hogy hova tűnt a bolha.

 

Címkék#postaláda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!