Ott jártunk a sűrűjében

2020.01.19. 20:00

Továbbadták a családi recepteket a fiataloknak

A farsangi időszaknak megfelelően különféle fánkok készültek szombaton a településen, a sütésben – és természetesen a kóstolásban – bárki részt vehetett, és egy ilyen lehetőséget én sem hagyhattam ki. A gasztronómiában számtalan újdonság van, de a hagyományos recepteknek, amiket nagymamáinktól is ismerünk, nincsen párjuk.

Mészáros Rita

A mecseknádasdi esemény célja is pont az volt, hogy ezek a régi, családi receptek ne vesszenek el, és a falu idős asszonyai átadhassák tudásukat a fiataloknak. Így sikeres is volt a rendezvény, teljesen megtelt a Bakancsos Ház, fiúk, lányok, idősebbek és fiatalok egyaránt kíváncsiak voltak, hogyan készülnek a különféle fánkok.

Amikor beléptem, hirtelen nem is tudtam, merre induljak, hiszen minden asztalnál más készült. Mivel az én személyes kedvencem a hagyományos szalagos fánk, ezért Éva nénihez mentem először, aki már javában gyúrta a tésztát. Ahogy mondta, a titok az, hogy nagyon lágy, hólyagos kell, hogy legyen a tészta. Ezt az állagot azonban nem könnyű elérni, sokáig kell gyúrni, az ember jól bele is izzad közben, de amíg kel, ki tudjuk fújni magunkat.

Én kihasználtam az időt, amíg pihent a szalagos fánk tésztája, és átnéztem a többi asztalhoz, az egyiknél csörögefánk, a másiknál hólabda készült. A tészta mindkettőnél szinte azonos volt, a hólabdát a készítési módja tette különlegessé. Mári néni elmagyarázta, hogy a tésztát lyukacsos gömbben kell a forró olajba rakni, ami megdagad és felveszi a gömbformát. A végén porcukorral meghintve a fánk valóban olyan, mint egy hólabda.

Az utolsó asztalnál egy sváb különlegesség készült, a fánk magyar nevére nem is jöttünk rá. A trükk az volt, hogy a tésztát egy fém hengerre kötöttük fel spárga segítségével, így sütöttük meg. A fánk tésztájába jellemzően csak a tojássárgája kell, de hogy a fehérje se menjen kárba, egy kis cukor hozzáadásával abból készült a töltelék. Felveréséhez persze nem robotgépet használtunk, ez bizony kézi erővel történt. Nem is bírt vele egy ember, a habverőt legalább hárman cserélgették. A sok fáradság viszont meghozta az eredményét, hiszen mindegyik fánk nagyon finom lett. Az idős asszonyok már nem voltak ennyire elégedettek, kivétel nélkül azt mondták, hogy otthon jobban sikerült volna. Én pedig miközben a frissen sült szalagos fánkot majszoltam a házi baracklekvárral, arra gondoltam, hogyan lehetne még ennél is jobbat csinálni?

Így lesz szalagos a farsangi fánk

A hagyományos szalagos fánkhoz a hozzávalókból először egy deci langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatunk öt deka élesztőt. Egy kiló liszthez hozzáadunk négy tojássárgáját, 3–4 evőkanál rumot, három evőkanál citromlevet, egy kávéskanál sót, 3–4 evőkanál étolajat és az élesztőt. Ezután nagyjából egy liter langyos tejjel lágy tésztát készítünk. Alaposan kidolgozzuk, hogy szép hólyagos legyen, majd meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, kinyújtjuk, kiszaggatjuk és forró olajban megsütjük. Előtte a korongok közepét ujjunkkal benyomjuk, és a lisztes felével felfelé tesszük az olajba. Ezt a felületet fedővel, a másikat anélkül sütjük – ettől lesz szalagos a fánk. Porcukorral meghintjük és házi baracklekvárral tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!