Mánfa

2020.01.03. 09:58

Újra pályáznak, hogy elkerüljék az árvizet

Jóllehet az eredeti tervek szerint a Baranya-csatorna Mánfát átszelő mederszakasza rendbe tételének az idei évben el kellett volna kezdődnie, a beruházás továbbra is várat magára.

W. K.

Mint ismeretes, a településen az elmúlt években, nagyobb esőzéseket követően többször is volt árvízkészültség. A Baranya-csatorna ugyanis nem tudja megfelelően elvezetni a környező, magasabban fekvő területekről a völgybe érkező csapadékot. A vízkár-veszélyeztetettség csökkentésére 2017-ben pályázati támogatást nyert a település a mederrehabilitációra.

A mintegy 45 millió forintos projekt részeként 1,8 kilométer hosszúságban felújítanák a csatornát – többek közt hordalékfogókat építenének és a mederfalat is megerősítenék. A kiviteli tervek elkészültek, a beruházásnak az eredeti tervek szerint a nyár elején kellett volna elindulnia, ám a közbeszerzést érvénytelenítették, miután a legolcsóbb kivitelezői árajánlat is a rendelkezésre álló keret duplája volt.

– Azóta a szakemberek a műszaki tartalom csökkentésén és új közbeszerzési eljárás kiírásán dolgoztak, ám nincs semmi biztosíték arra, hogy a beérkező ajánlatok ezúttal a rendelkezésre álló forrás alatt lesznek – áll a mánfai képviselő-testület által nemrég tárgyalt előterjesztésben.

Ugyanakkor a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztését célzó pályázatot újra meghirdették – az igényelhető maximális támogatási keret 100 millió forintra emelkedett. Miután ez az összeg elegendő lenne az eredetileg tervezett műszaki tartalom megvalósítására, a projektre újabb támogatási kérelmet nyújt be az önkormányzat.

Amennyiben a már nyertes pályázat keretében sikerül eredményes közbeszerzési eljárást lefolytatni és a kivitelezővel a szerződést kötni, ez az újabb pályázat visszavonható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!