kiránduljunk!

2020.02.15. 11:30

Berobbant a tavasz! Nyílnak a virágok, tüsszögnek az allergiások!

Berobbant a tavasz, ez pedig a természetben is megfigyelhető. A hóvirág már kibújt, de számtalan téltemető növény is pompázik az erdeinkben, érdemes nyitott szemmel járni! Mi pedig megnéztük, mi az, amit ilyenkor megfigyelhetünk!

N.K.

Az idén a tél annyira rövid volt, hogy mire megszoktuk a hideget már véget is ért. Ezt pedig a növények és állatok is megérezték.

Egy héttel korábban nyílnak a virágok

A tavasz első hírnöke a hóvirág már több helyen díszíti a Mecsek lankáit, de a szintén védett és erre a tájra jellemző illatos hunyor is megjelent. Az avar közül pedig kikandikál a szártalan kankalin és lila színben pompázik mályvavirág. A téli jázmin pedig sárgára színezi a helyenként kopár tájat.

- Legalább egy héttel korábban vagyunk a virág kalendáriumban, ezért érdemes figyelni ezekre a növényekre, mert be fog robbanni gyakorlatilag a kora tavaszi virágszezon, és egymást fogják követni ezek a növények – mondta Völgyi Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Kezdődik az allergiaszezon

A tavaszi lendület pedig hozta magával a polleneket is, most a mogyoró virágzik.

- Főként a szélbeporzású növények azok, amik gondot okoznak, ugyanis nagy mennyiségben termelnek virágport, amit a szél aztán kilométerekre elvisz, és ezzel megtelítődik a levegő, meg hát a mi tüdőnk is – magyarázta Völgyi Sándor.

A madarak is csicseregnek

A tavasz az állatok, főként a madarak viselkedésén is jól látszik. Erdeink madárcsicsergéstől hangosak, ami a nappalok hosszabbodásának köszönhető. Sőt, már az első gólyák is megérkeztek hazánkba.

- Ezek a madárvilág kalandorai, hiszen megpróbálkoznak egy korai visszaérkezéssel, esetleg egy átteleléssel, hogy előnyhöz jussanak a tavaszi párválasztáskor, valamint a fészekfoglaláskor – mondta Völgyi Sándor.

Havazás is lehet még

És hogy mi a teendő akkor, ha még visszaköszön a tél egy kis időre? A kertben a tavaszi, hagymás növényeknél nem okoz gondot egy hirtelen jött hóesés.

- Ezek a növények évmilliós evolúció során fel vannak arra készülve, hogy a nyakukba szakad egy kis hó, semmiféle problémát nem okoz nekik – mondta Völgyi Sándor.

A kertészek szerint ha elmúltak az éjszakai fagyok, akkor már ültetni is lehet, sőt a metszést is meg lehet kezdeni.

- Ilyenkor az első metszés a gyümölcsfáknál nem árt, dísznövényeknél az alakformálás is mehet. Permetezni még nem lehet, mert nincs keringés a növényekben, így nem fogják felszívni a permetlét – mondta Péntek Tamás a Profi Faiskola kertésze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!