hitélet

2020.02.12. 13:32

Buszban mutatják be a pálosok történetét

Pálos rendtörténeti vándorkiállítás indult útjára január végén Budapestről, „Pálosan szép az élet” címmel.

Kiállításunk koncepciója – kapcsolódva a címhez – rejtetten, az elbeszélés „szövetébe” ágyazottan jeleníti meg, hogy pálosnak, s általában szerzetesnek, szerzetespapnak lenni teljes élet, amely nem a bezárkózás, hanem a kiteljesedés útja, a boldogságra vezető modern életforma.

– A buszba költöztetett vándorkiállítás a magyar pálos történet elemeit elsősorban mint közös, mindenki számára átélhető magyar örökséget mutatja be. Célja, hogy útja során ne csak a katolikus, s ne csak a hívő embereket szólítsa meg, hanem mindenkit, akit érdekel a magyar múlt, a magyar történelem. Ennek a közösségteremtő célnak eleme a buszban kialakított megbékélés pontja is – áll a Magyar Pálos Rend tájékoztatójában.

A nyolc részből álló tárlat részeit az evangéliumi nyolc boldogság mondatai fűzik össze.

A nézőt több interaktív lehetőség segíti az élményszerzésben. Meghallgatható lesz például a Misztrál együttes által előadott dalt, amelyben szinte kizárólag olyan magyar települések helynevei szerepelnek, ahol egykor (1526, illetve 1786 előtt) pálos kolostorok voltak a történelmi Magyarország területén.

A kiállításon virtuálisan végiglapozhatja a látogató a legdíszesebb magyar nyelv­emlékkódexet, az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött Festetics-kódexet, amely a XV. század végén készült az egyik magyar kolostorban, Nagyvázsonyban. További érdekesség, hogy informatikai eszköz segítségével tekintheti végig a néző Esztergomi Boldog Özséb számos ábrázolását, illetve leülve, kényelmesen lapozgathatja az 1950 előtti és az 1989 utáni pálos élet fotóit.

– Hangsúlyos szerepet kap a kiállításban a lengyelországi Częstochowa, a mai rendi központ 1382-es alapítása, valamint az ott őrzött Fekete Madonna ikon és annak több magyarországi másolata – közölte a Magyar Pálos Rend. Pécsett a buszban érkező tárlat október 21. és 28. között tekinthető majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!