valentin-nap

2020.02.14. 07:00

Csokiszívet és rózsát vásárolnak leginkább a párok

Csokiszívek, lufik és vörös rózsák – a mai nap során sokan vásárolják ezeket a baranyai piacokon, üzletekben. Valentin-napi körképünk során csokikészítőt, virágárust és az utca emberét is megkérdeztük a szerelmesek ünnepéről.

Tóth Viktória

A szerelmesek virággal, ékszerrel, édességgel vagy az egyre népszerűbb élmény ajándékokkal lepik meg párjukat Bálint-napon. A katolikus naptár szerint február 14-e Szent Bálint, a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon számos babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik a Bálint-naphoz. Ezek nagy része fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák vagy megtartsák szerelmüket. A nap világszerte nagyon népszerű, bár a hagyományok már szinte feledésbe merültek.

A megyében több helyen is programokkal, akciókkal készülnek február 14-re. Több pizzériában is lehet szív formájú pizzát rendelni, a cukrászdákban ezen a napon olyan süteményeket is sütnek, melyeket egyébként szinte soha. Az egyik pécsi edzőteremben pedig például Valentin-napi páros jógán vehetnek részt a szerelmesek, máshol páros spinningre várják a vállalkozó kedvűeket. A Valentin-nap nemcsak a szerelemről, hanem az emberi kapcsolatokról is szól, így akár embertársainkon is segíthetünk ma. A Pécsi Regionális Vérellátó Központban marcipánszívvel köszönik meg a véradást minden véradónak.

A pécsi vásárcsarnokban már tegnap is több virág volt az átlagosnál, ám az árusok tapasztalatai alapján a legtöbben ma veszik meg kedvesüknek az ajándéknak szánt csokrot. A fiatalabbak inkább szálas virággal, míg az idősebbek cserepessel vagy csokorral kedveskednek szívük választottjának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!