veszély

2020.02.11. 20:00

Lakott területre is betévedhetnek a sakálok

Több levél is érkezett szerkesztőségünkbe a közelmúltban, amelyekben olvasóink a városba betévedt vadak miatt panaszkodnak.

T. V.

Lábod, 2012. szeptember 15. Egy aranysakál (Canis aureus) a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészete területén egy vadlegelõn 2012. szeptember 15-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A rókák, vaddisznók már nem keltenek akkora feltűnést, ők a mecsekoldali kertek gyakori vendégei. Ám egyik olvasónk most azt állította, két aranysakált látott a Tettyén a játszótér közelében. A témában megkerestük az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezetét, hogy tapasztalataik alapján milyen gyakoriak ezek az esetek.

Tájékoztattak, hogy nincs arról információjuk, hogy a Tettye környezetében élnének aranysakálok, bár kizárni nem tudják. Az aranysakál könnyedén összetéveszthető a rókával, hangja elárulná a jelenlétét, jellegzetes vonyítása messziről hallható, kóborló, főleg fiatal példányok előfordulhatnak akár a lakott területek környékén is.

Felhívták a figyelmet, hogy az aranysakáloktól nem kell tartani, emberre egyáltalán nem veszélyes.– Az aranysakál a ’90-es években

jelent meg újra hazánkban a déli határvidéken, és állománya robbanásszerűen megnőtt, legjelentősebb számban Somogy és Baranya megyében található. Kiválóan alkalmazkodik az élőhely kínálta lehetőségekhez, opportunista faj, de az embert kerüli – fogalmaztak.

– Megyénkben is egyre többfelé jelenik meg ez a rókánál valamivel nagyobb, körülbelül 10 kg testtömegű ragadozó. A hegyvidéki területeket eddigi megfigyeléseink alapján kevésbé kedveli, inkább a nádas, sík és dombvidéki területek lakója. Megyénkben is inkább a 6-os úttól délre fekvő területeken gyakori, ott bizony jelentős károkat okoz a vadállományban.

Járőröző róka

Olvasóink hívták fel a figyelmünket a közelmúltban egy különleges jelenségre. Körülbelül egy éve járkálhat a pécsi belvárosban egy róka, aki minden délután megteszi ugyanazt a kört. Végigfut a Kossuth téren, majd meglátogatja a Citrom utcában lévő kukákat, ahol eldobott ételt keresgél. Olvasóink beszámolója szerint korábban többször közlekedett feltehetően ugyanez a róka a Móricz Zsigmond téri óvoda közelében is, valószínűleg ott is élelem után kutatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!