egészség

2020.02.19. 07:00

Országosan is ismert a pécsi élőkenyér, amit Turi Glória fejlesztett ki

Cukkinis élőkenyér, hajdinagolyó, répás muffin, elegáns növényi tortaszeletek. Több mint százféle finomság, melyek egy igen egészséges életmód részei, s mindez Pécsről indult országhódító útjára. Az egyik alkotóját, dr. Turi Glóriát kérdeztük a részletekről.

Mészáros B. Endre

– Élő ételek. Nem riasztó ez a megnevezés?

– Az 1960-as években az Egyesült Államokban egy orvosnő talált rá a búzafű és a csírák kedvező élettani hatásaira, ezt az életmódot pedig angolul a „nyers és élő” jelzővel illette. Én 2008-ban találkoztam ezzel a módszerrel, és egy súlyos betegségből segített kigyógyulni. A nyers szó azonban magyarul visszatetsző, mert félkészre, készületlenre utal, ezért inkább mindenmentes élő ételeknek neveztük el.

– Miben más ez, mint a vegetarianizmus?

– A készítési eljárásban. Mi is kizárólag növényeket eszünk, de egyáltalán nem sütünk és főzünk. Vágunk, turmixolunk, préselünk, szárítunk. Nagyon egyszerű, de kinézetre igen gusztusos ételeket készítünk, melyek glutén-, tejfehérje-, tejcukor-, élesztő-, cukor- és adalékmentesek, így tökéletes táplálkozási forma az erre érzékenyek számára.

– Mekkora a hazai táboruk?

– Fokozatosan nő az érdeklődők száma. Nehéz átállni a hagyományos, megszokott táplálkozásról, és ez óriási váltás az ember életében. Mindenesetre Pécsről és Budapestről sokfelé eljuttatjuk az új életmódot. Igen jók a visszajelzések, mert a szervezet öregedési folyamatait lelassítja, a testi-lelki egészséget és a fizikai aktivitást javítja.

– Milyen az élő ételek „étlapja”?

– Az eltelt 12 év alatt kifejezetten ügyeltünk rá, hogy ízekben és gasztronómiai látványban is színes kínálatot teremtsünk. Jelenleg 16 féle aszalt termékből – ide tartoznak az élő kenyerek is –, több mint százféle „tortából”, melyek gyümölcsökből és magvakból készülnek, továbbá búzafűből és húszféle növényi hajtásból lehet választani.

– Az élő ételeknél mi a helyzet az ásványi anyagokkal, vitaminokkal?

– Úgy gondolom, hogy minden ásványi anyag beszerezhető növényi táplálkozással. A B12 például jól pótolható a búzafűből, melyben egyébként több mint százféle ásványi anyag megtalálható. De léteznek kiválóan alkalmas növényi eredetű étrend-kiegészítők is.

– Nem bánta meg, hogy jogász-közgazdászból az „Élő ételek nagykövete” lett?

– Nem. Ez egy rendkívül nyugodt, gyönyörű, növényekkel foglalkozó kreatív kézműves világ, sok csodával. Hozzátenném, magunk is termesztjük a legtöbb alapanyagot.

– Milyen mozgással célszerű mindezt összekapcsolni?

Én sétával és jógával teszem, de bármilyen intenzív sport hozzákapcsolható.

„Szakácskodik” az egész család

Dr. Turi Glória 1964-ben született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a PTE ÁJK-n diplomázott jogászként, majd szakközgazdászként. Dolgozott jogtanácsosként, a Meló-Diák elnökhelyettese volt, 10 évig pénzügyben tevékenykedett. Okleveles funkcionális táplálkozási referens, elvégezte az amerikai Hippocrates Intézet élő ételes képzését. Férjével, Turi Lászlóval, 2008-ban hozták létre az élő ételes családi cégüket. 3 gyermekük van, Szabolcs 30, Tímea 26, Tamás 24 éves, mindhárman a vállalkozásban segítenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!