érdekesség

2020.02.15. 16:37

Vakrandira hívták a lelkes olvasókat, szalagcímekből kellett kitalálni a könyv címét

Feltűnő szalagcímek alapján kellett kitalálni, melyik könyvet rejtik a csomagolások.

M. R.

„Bohóckodásnak indult, tragédia lett a vége” – mindössze ennyi állt nagy betűkkel egy gondosan becsomagolt könyvön, ennyiből kellett rájönni, pontosan melyik regényről van szó. Az egyik kollégám szerint ez a pár szó a Ragadozók között című könyvre utal, én viszont inkább Stephen Kingtől az Az című könyvre tippelnék. Az talán sosem derül ki, hogy melyikünknek volt igaza.

A feladványt a Csorba Győző Könyvtárban kaptuk, ahol pénteken ismét megszervezték a Valentin-napi vakrandit. Reggel nyolc órától mintegy negyven könyv várta az érdeklődőket az intézményben, mindegyiket becsomagolták, tartalmukról csak a fentihez hasonló szalagcímek árulkodtak. Ennek alapján kellett kiválasztani egyet, és csak kölcsönzés után, az épületen kívül derülhetett ki, kivel is töltik a látogatók az estét. Reméljük, senki nem bánta meg a döntését! A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy kora délutánra már a kötetek fele elfogyott.

A feltűnő, kattintásvadász szalagcímek ötlete Dragomán Györgytől jött, aki a közösségi oldalán korábban megkérte követőit, hogy találjanak ki hasonlókat egy-egy könyvhöz. Az ötlet a pécsi könyvtár munkatársainak is megtetszett, ezért készültek most ezzel a Valentin-napi vakrandira. A programot minden évben megtartják, és mindig próbálnak megújulni. Volt, hogy csak egy egymondatos összefoglaló állt a csomagokon, máskor piktogramok segítettek kitalálni a címet. A kezdeményezéshez idén először a Zeneműtár is csatlakozott. Mivel a lemezeknél a szalagcímek nem működtek volna, így azoknál csak egy-egy szó utalt a tartalomra.

Nyerni lehetett

A becsomagolt könyvek között csak szépirodalmi kötetek voltak, a szakkönyvek és kötelező olvasmányok nem vettek részt a játékban. Viszont ezekről sem feledkeztek meg a könyvtár munkatársai, és ugyanúgy kitaláltak hozzájuk játékos szalagcímeket, amik egy kvízben kaptak helyet. A vakrandin ugyanis nemcsak kölcsönözni lehetett a könyveket, hanem nyerni is. Ehhez egy 13+1 kérdéses kvízt kellett kitölteni a helyszínen vagy a könyvtár honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!