2020.03.17. 20:00
Az új bortörvényben becsukják a kiskaput
A rendszerváltás óta a harmadik bortörvény készül – ezt a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, Brazsil Dávid nyilatkozta az M1 műsorában. Mint kiderült, az agrártárcával közösen olyan központi adatbázist akarnak létrehozni, amelyben naprakész adatok lesznek.
Bortörvény-módosítási javaslaton dolgozik az agrártárca, amellyel bezárnák a bortermelésben most még létező kiskapukat.
Nagy István agrárminiszter az egyik gazdasági napilapban arról nyilatkozott, előfordul, hogy az alkoholfokot nem a valóságnak megfelelően jegyzik fel, majd „hirtelen megszaporodik a bor, ami a valóságban meg sem termett”. A pontos információra a borágazat értékesítési nehézségeinek kezelése miatt is szükség van, hiszen a piaci beavatkozások – mint a tavalyi zöldszüret és krízislepárlás – csak akkor érik el a várt hatást, ha a megtermett szőlőtől a készletekig naprakészen tudják a mennyiségeket.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már tavaly hivatalos hatósági mustfokméréséket végeztetett, aminek eljárásrendjét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen dolgozta ki. Ezt szeretnék az idén az ország minden borvidékére kiterjeszteni. A cél az, hogy legyenek mustfokhatárértékek, így a jelenlegi önbevallást jobban tudják ellenőrizni.
Nagy Gergely, a Villányi Borvidék hegyközségi tanácsának titkára elmondta, a tervezett törvénymódosítás a Villányi Borvidéket minden bizonnyal nem fogja érinteni, hiszen a korábban előírt mustfokértékeket is bőven elérték. Mindemellett a Villányi Borvidék minden olyan törvénymódosítást üdvözöl, amely a minőségi bortermelést előrébb viszi.
– Az ország legdélibb borvidéke vagyunk, ahol jelentős terméskorlátozással dolgoznak a gazdáink. Ez a párosítás garancia arra, hogy a mustfokok és az elkészült borok alkoholtartalma abszolút hozza az elvárható mértéket, sőt bőven fölötte is van – mondta Nagy Gergely. Hozzátette, a mustfokhatárértékek bevezetése ott okozhat majd változást, ahol lényegesen nagyobb termésmennyiségekkel és nehezen cukrosodó borszőlőfajtákkal dolgoznak.
Kiemelkedő volt a minőség
A Villányi Borvidéken tavaly átlagos szőlőmennyiséget szüreteltek. Minőségét tekintve kiemelkedő, de fokozott figyelmet igénylő évjárat volt a 2019-es. A hegyközségi titkár elmondta, a gazdáknak a peronoszpóra elterjedésére kellett odafigyelni, főként az arra nagyon fogékony merlot esetében. Ebből a fajtából szüreteltek kevesebbet a tavalyi évben. Ami viszont a jövőt illeti, a szőlő még mélynyugalmi állapotban van, de valószínűleg ez nem tart sokáig, ugyanis a Villány-Siklósi hegyoldalakban álló mandulafák tavaszt jelző virágzása már megkezdődött, így számíthatnak arra, hogy hamarosan a szőlőkben is megindul a keringés. Onnantól kezdve pedig már okozhatnak nagyobb gondot is a visszatérő fagyok.