foltoznak

2020.03.21. 16:44

Elindul a közutakon a kátyúmentesítés

A téli időszakban a hidegaszfalt-javításokat végzett a baranyai utakon a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a tartósabb és hatékonyabb melegaszfalttal történő burkolatjavítási munka az aszfaltkeverő telepek nyitása után, március közepétől indulhat, tudtuk meg a közútkezelő cégtől.

Zsigmond József

Bár a tél enyhe volt, kevés hóval, de nagyon változékony időjárással, ami kedvezett a burkolathibák könnyebb kialakulásának. A csapadék a burkolatba bejutva a gyakori fagyási-olvadási ciklusok hatására szétfeszítette az aszfaltot, emiatt alakulhattak ki újabb és újabb útburkolathibák a megyében és az ország közútjain is.

– Ilyen jelenségek leginkább csapadékos, illetve változékonyabb, az idei télhez hasonló időjárás esetén fordulnak elő, főleg akkor, ha nagy hőmérséklet-különbségek alakulnak ki rövid időn belül (nappali pluszok, éjszakai mínuszok) – mondta el lapunk megkeresésére a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője, Pécsi Norbert Sándor.

A téli időszakban csak ideiglenes, hidegaszfaltos javításokat végeztek, ha száraz az időjárás és a hőmérséklet null fok feletti volt. Ahol a javítási munkákat nem tudták elvégezni, ott táblázással hívták fel a közlekedők figyelmét a burkolathibákra. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóosztálya lapunknak elmondta, hogy útellenőri szolgálatuk folyamatosan járja a megyében a kezelésünkbe tartozó állami közutakat (Baranya megyében 1629 kilométernyi út), tőlük, illetve a társszervek és a közlekedők jelzései alapján, valamint az utak úthálózati szerepe alapján ütemezik be a munkákat, és folyamatosan dolgoznak a burkolathibák javításán.

A tartósabb és hatékonyabb melegaszfalttal történő burkolatjavítási munkák elvégzésére, a melegaszfalt-keverő telepek nyitását követően, tavasztól őszig van csak lehetőségük, tette hozzá a közútkezelő társaság szóvivője. Első körben a főutakon, majd a mellékutakon, végül az alacsonyabb forgalmú bekötőutakon végeznek javításokat a minden évben előre meghatározott központi, állami költségvetési források felhasználásával. A tavalyi évhez hasonlóan idén is több mint 130 ezer tonna aszfaltot használhatunk fel országszerte burkolatjavítási munkákra.

Remény van arra, hogy jobb úton érhetjük el majd a tévétornyot

A kátyúzási munkákon túlmutató, teljes körű felújítási munkák külön hazai vagy európai uniós forrásokból valósulhatnak meg. A jelenleg kivitelezés vagy előkészítés alatt álló baranyai útfelújítások között szerepel többek között a Budapest-Pécs-Barcs közötti főút 3127 méteres szakasza, a Pécs-Harkány-Drávaszabolcs főút 300 méteres szakasza, az Óbánya bekötő, a Berkesd bekötőút, a megyeszékhelytől a pécsi tévétoronyhoz vezető út, a Hird-Szászvár összekötő út, a Sátorhely-Villány összekötő út, a Szigetvár-Drávafok összekötő út, a Sátorhely-Villány összekötő út, a Komló-Magyarszék összekötő út, Villány-Újpetre összekötő út, Szentlőrinc-Nagycsány összekötő út is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!