tiltakozás

2020.03.02. 21:00

Gyűlnek az aláírások a homoszexuális felvonulásról szóló közmeghallgatás érdekében

Megkezdték az aláírások összegyűjtését, hogy közmeghallgatást kényszerítsenek ki a pécsi homoszexuális felvonulásról, jelentette be hétfőn Kővári János, a KDNP-ÖPE frakcióvezetője. A menet a történelmi belvároson keresztül halad majd – írja a Pécsi Újság.hu.

M. B. (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Fotó: Dittrich Éva

Miután a szervezők nyilvánosságra hozták, hogy május 16-án tartják meg a pécsi belvárosban a homoszexuális felvonulást, Kővári János, a KDNP-ÖPE frakcióvezetője, a belváros képviselőjeként bejelentette, közmeghallgatás kitűzését kezdeményezi, mivel az esemény sérti a közerkölcsöt és a jó ízlést – olvasható a Pécsi Újság.hu cikkében.

Hétfőn a városháza előtt felállították az első standot, ahol a kezdeményezést támogató pécsi polgárok aláírhatják az ívet, keddtől pedig már további, mintegy tíz helyszínen is gyűjtik az aláírásokat. Többek között a belvárosban a Széchenyi téren, az Árkádnál, a Konzumnál, a Mecsek Áruháznál.

- Mint az a szervezők a rendőrségre beadott kérelméből kiderült, a homoszexuális felvonulás a Búza tértől a Király utcán és a Széchenyi téren át a Szent István térig halad – mondta hétfőn tartott sajtótájékoztatóján Kővári János. – Olyan utcákról, terekről van szó, ahol kisgyermekes családok is rendszeresen megfordulnak, valamint templomokat is érint az útvonal.

- A szervezők tévednek, amikor azt gondolják a gyülekezési törvényére hivatkozva, hogy az mindent felülír. Ha egy rendezvény más kisebbségeket, vallási felekezeteket sért, akkor meg is tiltható. A homoszexuális menet a gyermekek testi-lelki egészséghez való jogát sérti, és a vallásos emberek meggyőződését is.

Kővári János arról is beszélt, hogy Pécs polgármestere hétfőn közleményben jelentette be, hogy telefonos közvéleménykutatást rendeltek meg, hogy megtudják, mit gondolnak a pécsiek a történelmi belvárosban tartandó homoszexuális felvonulásról.

- Ezzel elbújik a pécsiek elől, nem akar szembesülni a polgárok akaratával. Hiszen egy névtelen telefonhívásban bármilyen kérdést fel lehet tenni, a válaszokat pedig nem soha nem ismerjük meg. Ezzel szemben a közmeghallgatás arról szól, hogy a pécsiek bemehetnek a testület ülésére és személyesen mondhatják el véleményüket. Lehet ütköztetni az érveket. A közgyűlés pedig ezek után eldönti, kinek az akaratát kívánja érvényre juttatni.

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint legkevesebb hatezer aláírásra van szükség a közmeghallgatás kitűzéséhez, de ennél többet szeretnének összegyűjteni. Hozzátette, az íveket kizárólag pécsi polgárok írhatják alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!