Magyar Falu Program

2020.03.04. 09:30

Sokféle problémára nyújt megoldást a program

A Magyar Falu Programról tartottak tájékoztatót a településen a közelmúltban, amelyen részt vett Nagy Csaba országgyűlési képviselő és Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos is.

Budapest, 2018. május 18. Nagy Csaba, a Fidesz Baranya megye 4-es számú választókerületének országgyûlési képviselõje 2018. május 18-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Fotó: Kovács Attila

Az eseményen többek között szó esett a tervezett és várható pályázati lehetőségekről is. Tóth Gábor, Baksa polgármestere, aki egyben a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) elnöke elmondta, hogy a kistelepülések számára ez a program kitörési pont lehet, hiszen számos problémára megoldást nyújt. – Leginkább az ezer fő alatti településekre jellemző az elöregedés, hiszen a fiatalok inkább a nagyobb városokba költöznek – fogalmazott a KÖSZ elnöke. – Ez a tendencia egyébként az egész országban megfigyelhető a kistelepüléseken, így ezeken a helyeken kiemelt feladat a fiatalok megtartása. A Magyar Falu Program pályázatai és a családi otthonteremtési kedvezmény azért jó, mert segít az elvándorlás megállításában, esetleg megfordításában.

Tóth Gábor hozzátette, a program másik fontos eleme az egészségügy fejlesztése, főleg azokon a településeken, ahol tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis, vagy csak helyettesítéssel tudják ellátni a feladatokat. A cél az, hogy ezekben a falvakban is ugyanolyan minőségű legyen az orvosi ellátás, mint a városokban. A KÖSZ elnöke szerint a Magyar Falu Program harmadik lényeges pontja a falugondnoki szolgáltatás fejlesztése, hiszen a kistelepülések most lehetőséget kapnak, hogy az elöregedett falubuszokat újakra cseréljék.

Érdeket képvisel

A Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége a magyar kistelepülések érdekvédelmi társadalmi szervezete, amely mintegy négyszáz községet tömörít magában. Székhelye nemrég Baksára került, hiszen Tóth Gábor polgármestert választották meg elnöknek. A két alelnök pedig Szava és Bakonypéterd első embere lett. Ahogy Tóth Gábor elmondta, a célja a következőkben, hogy a szövetségben minden megye képviseltesse magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!