a veszélyhelyzetben is

2020.04.09. 14:00

A kung-fu világbajnok a test, a szellem, a lélek egyensúlyára tanít

Világi Gergely kung-fu világbajnok az egészség eléréséhez vezető ingyenes órákat ad a neten. A kung-fut, tai chit és chikungot pedig a Középút Harcművészeti Egyetem pécsi iskolájában tanítja.

Mészáros B. Endre

– Van értelme a harci szellemnek a járvány időszakában?

– Bár harcművészetről van szó, mi inkább a megbékélést tanítjuk önmagunkkal, a külvilággal. S hogy ebben a megváltozott helyzetben otthonról bárki be tudjon kapcsolódni, hetente két délelőtt egy-egy órás ingyenes csikung foglalkozást vezetek a Csikung aktív meditáció Pécs Facebook-oldalunkon.

– Hogy jött a kung-fu?

– Hat éves koromtól versenyszerűen sportolok. Eleinte atlétikában voltak kiemelkedő eredményeim, majd kosárlabdáztam. Aztán a munka mellett elkezdtem a kung-fut gyakorolni, ifjúságom filmjei nyomán.

– De nem lesz ott mindenkiből világbajnok.

– Nem a versenyzés vonzott, inkább a harcművészet spirituális háttere. Elmélyedve megtapasztaltam az öngyógyítás folyamatát. Sportolói előéletem miatt versenyeztem is. A magasságomhoz legjobban illő hosszúfegyver kategóriájában (nagy szablya) 2013-ban Érden nyertem kung-fu világbajnokságot. Országos és nemzetközi versenyeken is jól szerepeltem.

– Mit jelent az, hogy megtapasztalta az öngyógyítás folyamatát?

– Volt gyerekkoromban egy nyílt felkartörésem. Ettől kezdve intenzív terhelés során fulladásos roham tört rám, és lezsib­badt a karom. Az orvosok szerint azért, mert túl gyorsan nőttem, tüdőm viszont nem fejlődött megfelelően. Mikor elkezdtem kung-fuzni, 2 hónap alatt elmúlt a problémám. Mint első tai chi mesteremtől megtudtam, a műtét során átvágták az energiaáramlásom (chi) tüdőhöz vezető csatornáját, és az áramlást kellett helyreállítani.

– Mi az hogy tai chi, és chikung?

–A tai chi lassú, nyugodt áramló mozgássor, egy harcművészet meditációs technikája. Sokan gyakorolják a természetben, a parkokban. A csikung könnyen elsajátítható aktív meditáció, mely visszaállítja a test, a lélek, a szellem harmóniáját.

– Ez 24 órás életvitelt jelent?

– Az aktív meditáció és a harcművészet mindenre kihat és mindenben segít elmélyülni, így esetemben a kertészkedésben, az erdei sétákban, a biciklizésben és a lovaglásban is.

Saját iskoláit vezeti immár 18 éve

Világi Gergely 1979-ben született Pécsett. Az I-es Gyakorlóba járt, elvégezte a Vendéglátóipari Technikumot, a Testnevelési Egyetemet. 2003-ban wing tsun kung fu mestervizsgát szerzett. Első tai chi mestere a kínai orvos és harcművész Dr. Armen Tetavosjam alapította meg Szekszárdon a Középút Harcművészeti Iskolát (külső és belső irányzatok, kungfu és tai chi). 2018-ban a Pécsi iskola a Középút Harcművészeti Egyetem és Szerközpont nevet kapta. Gergely párja Csilla közgazdász, angol nyelvtanár. Három gyermekük van: lányaik 8 és 6, fiuk 3 esztendős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!