saját nyomtatójával

2020.04.11. 15:30

Arcvédő pajzsokat gyárt a siklósi gimnazista

A 10. osztályos Szegedi Zsófia, a Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium diákja nem akármilyen módon veszi ki a részét a koronavírus elleni védekezésből, amiért bátran nevezhetjük őt a nap hősének is.

Zsíros Krisztina

Fischer Zsolt intézményvezető egy sajátos házi feladatot adott a diákjainak kémiából. A feladat témája a fertőtlenítés és a higiénia volt.

– A téma kapcsán kértem a diákokat, írják le, hogy érzik magukat, milyen a tantermen kívüli digitális oktatás. A kérdések között szerepelt, hogy a szünetben mi lesz a kedvenc időtöltésük, hogyan kapcsolódnak ki – mondta Fischer Zsolt.

Szegedi Zsófia a tanulás mellett 3D nyomtatással szokott foglalkozni. Pár éve ez a hobbija, most pedig arcvédő maszkokat készít az egészségügyi dolgozóknak, így kisebb eséllyel kapják el a vírust.

Szegedi Zsófia a tanulás mellett 3D nyomtatással szokott foglalkozni

Az elmúlt időszakban sok 3D-s fórumon felmerült a maszkok, arcvédők, védőeszközök készítése a COVID-19 elleni védekezésért. Zsófi nyomtatója PRUSA márkájú, ez a cég kezdett Csehországban arcvédő pajzsokat gyártani kórházak számára és a terveiket mindenki számára elérhetővé tették.

- Az országból összefogtunk, mi 3D nyomtatósok, és felajánlottuk, hogy nyomtatunk arcvédő pajzs keretet az egészségügyben dolgozóknak. Amikor valaki kinyomtat egy nagyobb mennyiséget, elküldi a hozzá legközelebb lévő ,,központhoz” és ott ráhelyezik a plexi lapot, illetve a szilikon pántot. A csoport a plexi lapokat felajánlásokból vásárolta, filamentet (a 3D nyomtatás alapanyaga) én a sajátomat használtam – mondta Zsófi.

A hozzánk legközelebbi ilyen központ egyébként Szekszárdon van, ők továbbítják az eszközöket azoknak a kórházaknak, akik igényelnek ilyen védőpajzsot.

Arcvédő pajzs

Fischer Zsolt lapunknak azt mondta, hogy az egyedülálló házi feladat elolvasása után felhívta Zsófit, akitől megtudta, hogy már 50 darab maszk vázát állította elő, és el is küldte azokat. A nyersanyagot a saját pénzén szerezte be, egyrészt a DDC ösztöndíjából, másrészt szülői hozzájárulásból. Zsófi egyébként orvos szeretne lenni, mivel a családban több egészségügyben dolgozó van, tudja és érzi, milyen fontos és nehéz most a munkájuk, és segíteni szeretne így a betegeken és az őket gyógyító embereknek.

– Végtelenül büszke vagyok Zsófira és örülök, hogy egy egyszerű kémia házi feladatra ilyen lélekemelő választ kaptam. A diáklány egyébként nagyon érdeklődő és kitűnő tanuló – tette hozzá az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!