Koronavírus Baranyában

2020.04.20. 12:11

Türelmi időt adnak a kutyák oltására

Elmaradnak az ilyenkor szokásos összevezetett eboltások a járványügyi helyzet miatt.

W. K.

– A veszettség elleni injekcióért és a féreghajtóért eddig 5 ezer forintot fizettem a szervezett eboltás keretében. Gondoltam, most, hogy erre nincs lehetőség, elviszem az ebet állatorvoshoz, hogy a rendelőben kapja meg a vakcinát. Telefonos érdeklődésemre közölték, hogy 10 ezer forint körüli összeget kellene fizetnem az ellátásért – panaszolta egy olvasónk. – Az ok állítólag, hogy az alapanyag, egyenként beszerezve, többe kerül. De az is lehet, hogy a vizit díja, ami megemeli a költséget. Ilyen árak mellett ki fogja vajon kérni kutyája beoltását? És mi lesz a következménye, ha elmarad? – tette fel a kérdést.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint az országszerte érvényben lévő járványvédelmi intézkedésekre tekintettel türelmi időt biztosítanak a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására.

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló rendelet értelmében az állattartó köteles minden három hónapos kort betöltött ebet harminc napon belül, az első oltást követően hat hónapon belül, majd ezt követően évenként veszettség ellen beoltatni valamely szolgáltató állatorvossal. A koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel az állategészségügyi hatóság – további intézkedésig – nem alkalmaz szankciót a szabályoknak megfelelően rendszeresen oltott ebek tartóival szemben, akik az évente esedékes veszettség elleni ismétlő oltást határidőben nem adatják be.

– A kötelező oltás pótlásának határidejéről a korlátozások feloldásának függvényében születik majd döntés, így erről a későbbiekben adnak majd részletes tájékoztatást – közölte a Nébih.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!