Nem tudni, miről egyeztetnek

2020.04.20. 18:06

Videón konzultál a képviselőkkel Péterffy, de a döntés csak tőle függ

Új műfajjal ismerkedhetnek meg a pécsi közgyűlés tagjai: amint azt az önkormányzat honlapján olvasható, kedden videókonzultációt tart Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

M. B. (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Azt, hogy konkrétan miről, nem kötötték a nyilvánosság orrára, viszont „egy későbbi időpontban” a Pécsi Kommunikációs Kft. közvetíteni fogja az eseményt – olvasható a Pécsi Újság.hu hírportálon.

Hétfőn az alábbi közlemény került ki az önkormányzat honlapjára:

„Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 37/2019. (XI.15.) önkormányzati rendeletének 81/B. § (2) bekezdésének értelmében „a polgármester a Város polgárait széles körben érintő, az Önkormányzat működését és gazdálkodását alapjaiban meghatározó ügyekben tervezett döntéseit megelőzően konzultációt tart.” A képviselők részvételével megtartandó, polgármesteri döntést előkészítő videókonzultációra

2020. április 21-én (kedd) 9.00 órai kezdettel kerül sor.

A videókonzultációt a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. közvetíti egy későbbi időpontban.„

Azt ugyanakkor nem közölték, milyen konkrét témákról esik majd szó.

A szervezeti és működési szabályzat alább olvasható részeiből viszont kiderül, hogy a konzultáción elhangzottak nem kötik Péterffy Attilát, azaz úgy dönt, ahogy jónak látja.

”A konzultációt a polgármester vezeti.

(2) A konzultáció részei: 1. polgármesteri tájékoztató, 2. közgyűlés hatáskörében tervezett polgármesteri döntés előtti konzultáció, 3. bizottságra átruházott közgyűlési hatáskörben tervezett polgármesteri döntés előtti konzultáció, amennyiben az egyeztetés a 2. pontban tartott konzultációval együtt tartott videókonferencia útján valósul meg.

(3) A konzultáció a polgármesteri tájékoztatóval kezdődik. Ennek keretében a polgármester tájékoztatja a videokonferenciába bekapcsolódó képviselőket a veszélyhelyzetben hozott döntéseiről, a veszélyhelyzet elhárításához és a védekezéshez kapcsolódó intézkedéseiről. A tájékoztatót követően a polgármester ismerteti a konzultáció témáit, majd számba veszi a konzultáción részt vevő képviselőket. A konzultáción kizárólag a számba vett képviselők vehetnek részt. A képviselők a számba vételük időpontjában nyilatkoznak arról, mely témák vonatkozásában kívánnak véleményt nyilvánítani.

(4) A polgármester a téma ismertetését követően szót ad a téma vonatkozásában vélemény-nyilvánítási szándékot bejelentő képviselőknek. Vélemény-nyilvánításra minden képviselő számára 5 perc áll rendelkezésre.

(5) A konzultáció témájától eltérés és az időkeret túllépése esetén a 20. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

(6) A konzultáción elhangzó téma kapcsán feltett kérdésekre, felvetett javaslatokra a konzultáció 81/C. § (2) bekezdésében meghatározott személyes résztvevői a konzultáción rövid választ adhatnak.

81/E. § A konzultáción elhangzott vélemények a polgármestert döntésében nem kötik.

81/F. § A videókonferencia útján tartott konzultáció időpontjáról a város lakosságát a város hivatalos honlapján értesíteni kell, a konzultáció nyilvánosságára a 15. § (3) bekezdését kell alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!