Eboltás

2020.05.21. 07:00

Egyetlen szúrás is megvéd a komoly állatbetegségektől

Az eredetileg tervezettnél kicsit később, de megkezdődtek az eboltások szerte a megyében. A csúszás a járványhelyzet miatt volt, és most is csak megfelelő óvintézkedések mellett lehet részt venni ezeken az eseményeken.

Mészáros Rita

Kezdődik az ebek oltása Pécsett. Dr. Hartung István állatorvos a Szabolcsfaluban kezdte meg a kutyák veszettség elleni oltását

Rendszerint március-április környékén tartanak úgynevezett összevezetéses eboltásokat szerte a megyében, de a jelenlegi körülmények miatt ezek idén májusra tolódtak.

Pécsen hétfőn kezdték meg a kutyák kötelező veszettség elleni vakcinázását, akkor éppen Szabolcsfaluba érkezett az állatorvos, hogy ellássa az ebeket. Az ugatás már messziről hallatszott, hiába, a kutyák nem szokták meg, hogy ennyien legyenek együtt. Pedig olyan közel nem is mehettek egymáshoz, hiszen minden gazda egymástól tisztes távolságban várakozott a sorára. A másfél méteres távolság betartására és a szájmaszk viselésére tábla is figyelmeztette a megjelenteket.

A kutyák közül már nem volt mindegyik ilyen nyugodt, mintha csak érezték volna, hogy valami rossz közeleg. Persze, annyira rossz azért nem volt, a legtöbb négylábú észre sem vette, hogy megkapta az oltást. Ehhez természetesen a gyakorlott kéz is kellett, Dr. Hartung István állatorvos volt akkor ott az eboltáson, aki már jóval több, mint harmincezer kutyát oltott be, amióta praktizál. Ilyen rutin mellett a művelet olyan gyors volt, hogy még fotóriporterünknek is csak nehezen sikerült elkapnia a pillanatot. Sokan kihasználták a lehetőséget, hogy megjelent a szakember, és más témában is segítséget kértek. Az állatorvos pedig szívesen válaszolt bármilyen kérdésre, akár ha arról volt szó, hogy miért sántíthat a kutya, vagy akár arról, hogy mikor lehet elvinni a macskát ivartalanítani. Közben azért haladni kellett, a sor nagy volt, folyamatosan hozták a kutyákat, hogy túl legyenek a kötelező vakcinázáson.

Június közepéig szerte a városban lesznek még összevezetett eboltások, de a megye többi településén is szerveznek ilyet. Szombaton például Mecseknádasdra látogat el egy állatorvos, hogy kezelje a kutyákat.

Több tízezer forintos lehet a bírság

A kutyák veszettség elleni vakcinázása az állat három hónapos korától kötelező, az oltást megkaphatja az állatorvosi rendelőben az év bármely szakában vagy a kihelyezett eboltásokon, amelyeket általában tavasszal tartanak. Az oltás, amelynek költsége a gazdát terheli, csak mikrochippel ellátott kutyának adható be, ha ezzel nem rendelkezik, a kihelyezett eseményeken ennek beültetésére is lehetőséget biztosítanak. Emellett féreghajtó tabletta is igényelhető az összevezetett oltásokon. Szükséges magunkkal vinni az oltási könyvet, hiszen a későbbiekben ezzel lehet bizonyítani, hogy az állat valóban megkapta a védőoltást. Az igazolásra alapvetően az állategészségügyi, de bizonyos esetekben más hatóságok is felszólíthatják a gazdát. Elmulasztani nem ajánlott az oltást, hiszen ilyen esetben komoly, több tízezer forintos büntetés vár a kutyatulajdonosra. A bírság alsó határa is nagyobb összeg, mint amennyibe egy kutya egész élete alatti védőoltások kerülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!