Koronavírus Baranyában

2020.05.07. 09:17

Ezúttal sem nőtt Baranyában és a szomszédos megyékben a fertőzöttek száma

Mára sem változott az igazolt fertőzött betegek száma megyénkben.

dg

Debrecen, 2020. május 3. Mintát vesznek egy férfi szájüregéből a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej - Nyaksebészeti Klinika mintavételi állomásán 2020. május 3-án. A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban négy egyetem - a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem - vesz részt. A programba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva, ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

A csütörtök reggeli adatok alapján továbbra is 36 igazolt koronavírusos beteget tartanak nyilván Baranya megyében. Az országban ma 39 fővel nőtt a megbetegedések száma, így már 3150 pozitív mintával rendelkező személyről tud a járványügy. Az elmúlt 24 órában 10 személy hunyt el, ez utóbbiról nincs hivatalos megyei adatsor, hogy melyik megyében hányan haltak meg. Vidéken 726 aktív fertőzött van jelenleg, és 82 az elhunytak száma Budapesten és Pest megyén kívül.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Ami a szomszédos megyéket illeti, sehol sem emelkedett az igazolt megbetegedések száma, így Somogyban 28, Tolnában 17, Bács-Kiskunban pedig 23 pozitív esetet tartanak nyilván. Fontos azonban leszögezni, hogy a tényleges koronavírus-fertőzöttek száma akár a többszöröse is lehet a beazonosított koronavírus-fertőzötteknek, ezért szükséges az ajánlások és a kijárási korlátozások betartása.

Az összes esetszámra bontva

Amikor elkezdték közölni az adatokat, akkor még az látszott, hogy Baranya a legfertőzöttebb megyék között van, később aztán az átlagos fertőzöttségű megyék közé került, így az esetszámot tekintve a tizenegyedik legfertőzöttebb terület az országban.

A legtöbb megbetegedés Budapesten van, 1544 főt tartanak nyilván. Ezt követi Pest (414), Fejér (312), Komárom-Esztergom (157), Zala (147), Csongrád (102), Győr-Moson-Sopron (81), Borsod-Abaúj-Zemplén (65), Veszprém (58), Szabolcs-Szatmár-Bereg (47). Ezek a megyék előzik meg Baranyát tehát.

Lakosságszámra vonatkozó arány

A 100 ezer lakosra jutó fertőzések száma Baranyában 10 fő, így ebben a tekintetben a tizedik legfertőzöttebb megye a miénk. Csak viszonyításképpen Budapesten ez az arány 88,1.

Ez a helyzet a Baranyával határos horvát megyében

Figyelemmel kísérjük déli szomszédunkat is, hogy hogyan állnak a megbetegedések számát tekintve, azon belül pedig a velünk határos Eszék-Baranya megyét vesszük napról napra górcső alá. A legutóbbi közlés szerint Eszék-Baranyában 130 beteget tartottak nyilván. Ebből a megyéből nyolc halottat jelentettek. A százezer lakosra jutó megbetegedések száma a szomszédos horvát megyében 43,3 fő, ami a mi Baranyánkhoz képest több mint négyszer nagyobb fertőzöttséget jelent. Horvátországban összesen 2119 pozitív esetet tartanak számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!