Koronavírus Baranyában

2020.05.08. 07:00

Gördülékeny volt az átállás Pécsen

Hétfőtől kötelező lett a száj­maszk használata többek között az üzletekben, gyógyszertárakban, tömegközlekedési eszközökön. A közel egy hetes tapasztalatok szerint a pécsiek elfogadták és betartják a szigorítást. Jártunk egy nagy kört, megnéztük, minden rendben van-e.

Zs. J.

Csütörtökön délelőtt körbenéztünk a baranyai megyeszékhely szűken vett belvárosában, hogy megnézzük, megkérdezzük, kinek milyen tapasztalatai vannak a szájmaszk használatáról. Kíváncsiak voltunk az egyes üzletek alkalmazottai véleményére, de az utca emberét is faggattuk. Sétánkat a Búza téri lottózóban kezdtük.

– Az első napokban még voltak olyanok, akik szájmaszk, kendő nélkül jöttek be, de most már mindenki elfogadta az intézkedést. Sokan a bejárat előtt veszik fel a védőalkalmatosságot. A múltkoriban egy idősebb bácsi lépett be a lottózónkba – mondta a fiatal lottós kisasszony.

– A zsebébe nyúlt, kereste a maszkot, de nem találta. Akkor jött rá, hogy otthon hagyta. Elnézést kért, megfordult és távozott. Alig telt el egy fél óra, s szájmaszkban tért vissza. Olyan eset is volt, hogy egy fiatalember a pólójával takarta el a száját. Elfogadtam, hiszen az előírás szerint a száj és az orr eltakarása kötelező, legyen az szájmaszk, kendő vagy más. Ezt a kritériumot ő teljesítette – tette hozzá.

A lottózó után az Irgalmasok utcájában lévő dohányboltot szemeltük ki következő állomásunknak. A mosolygós eladó hölgy úgy tapasztalta, sokan nem megfelelően használják a szájmaszkot. Kénytelen ilyenkor rájuk szólni, mert nem elég az, hogy a maszk az állukon lógjon az embereknek, annak el is kell takarni a szájukat, orrukat.

A Nagy Lajos király úti élelmiszerboltban zártuk a sétánkat. Itt azt közölték, hogy vannak még olyanok, akik maszk nélkül jönnek be az üzletbe. Ezekre a vásárlókra rászólnak, és elmondják nekik, hogy ha nagyobb bevásárlóközpontba mennének, ott már az üzletbe se engednék be őket, ugyanis a bejárat előtt a biztonsági őr felhívja a figyelmet a maszk kötelező használatára, ami persze a kisboltra ugyanúgy érvényes. Ilyenkor persze morgolódnak, tették hozzá.

A boltban egy szemüveges fiatalembert is megszólítottunk, aki az esti bevásárlását végezte.

– Korábban nem tartottam fontosnak a maszk használatát, de így döntöttek, akkor a szabályokat betartom. Egy biztos, nem a szemüvegeseknek találták ezt ki. Ahogy belépek egy üzletbe, rögtön bepárásodik a szemüvegem, így nem látok semmit. Remélem, mihamarabb vége lesz a járványnak, és utána már nem kell használnom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!