Koronavírus Baranyában

2020.05.08. 14:00

Még nem fogadnak új pácienst kezelésre a fogorvosok

Sok a bizonytalanság az újraindult fogorvosi kezelések kapcsán – utánanéztünk annak, mit lehet jelenleg tudni egyáltalán.

Zsíros Krisztina

20200422 Veszprém Fogorvosi rendelő a koronavírus-járvány alatt - illusztráció A képen: Dr. Pozsgay Katalin fogorvos Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A járványügyi veszélyhelyzet kapcsán a fogászati-szájsebészeti rendelők tevékenységét a sürgősségi ellátásra korlátozták, a múlt héten viszont megjelent a kormányhatározat arról, hogy újranyithatnak ezen rendelők, ami azt jelenti, hogy már nem csak sürgősségi ellátást lehet végezni. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. A múlt csütörtöki bejelentés után hétfő éjjel pontosítottak a fogászokra vonatkozó eljárásrenden, amelyből kiderült, hogy már csak a kifejezetten koronavírusfertőzött-gyanús páciensektől kell kérniük az ellátóknak a negatív koronavírus-tesztet.

Dr. Tóth András, a 3T Dental fogorvosa elmondta, jelen pillanatban nagyon bizonytalan a helyzet, ugyanis szinte napról napra változik az eljárásrend.

– Az akut ellátás biztosított nálunk, és a saját gondozott betegeinket ellátjuk a szabályoknak megfelelően. A betegeket úgy rendeljük be, hogy egymással ne találkozzanak, fokozott higiéniás protokollt betartjuk, de egyelőre várunk, nem fogadunk új pácienst. Aki felelősségteljesen próbál eljárni, az még nem kezdi meg teljes erővel a rendelést – fogalmazott.

Az EuroDental Fogászati Centrumban egy fogorvos biztosítja az ügyeleti alapellátást, magánrendelések ugyanakkor nem voltak és nem is tudni, mikor indulnak meg. A magánkezelésekre várók időpontjait folyamatosan tologatják, új beteget most nem csábítanak ők sem magukhoz.

Kell az előszűrés

A jelenlegi eljárásrend szerint a váróba érkezésnél is osztályozni kell a beteget, meg kell mérni a testhőmérsékletét, és ki kell kérdezni a fertőzés kizárása céljából. Amennyiben a magas testhőmérséklet, és tünetei vagy a kérdőív alapján magas COVID-kockázat valószínűsíthető, csak sürgősségi ellátásban részesülhet (ami a többi között a foghúzást vagy az akut sérülés ellátását jelenti), minden más beavatkozást el kell halasztani, és a beteget pedig a háziorvosához kell irányítani. A COVID-gyanús pácienseknél tervezett beavatkozás előtt szükség van egy negatív PCR-tesztre.

Kinek fog fizetni?

E hétfőtől a koronavírus-átvitel szempontjából magas kockázatot jelentő, de nem sürgős beavatkozások előtt kötelező a betegek tesztelése. Ez leginkább a fogorvosi, a fül-orr-gégészeti és a sebészeti beavatkozásokat érinti. Az Emberi Erőforrások Minisztérium közleménye szerint közfinanszírozott szolgáltatás esetén a koronavírus-vizsgálatot az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozzák. Tehát, ha valaki nem közfinanszírozott ellátásban végeztetne vizsgálatot, hanem magánrendelésre megy, akkor marad a saját finanszírozás vagy a kérdőív. Ez igaz a fogorvosi ellátásra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!