Koronavírus Baranyában

2020.05.15. 07:00

Szabad utat kaptak a nyári táborok

Kevesebb mint egy hónap múlva kitör a nyári szünet. Az előző években május közepére már betelt a táborok jó része, idén viszont a gyerekek, szülők és pedagógusok is arra vártak, hogy kiderüljön, lesznek-e egyáltalán táborok.

Tóth Viktória

Automatikusan generált description

Fotó: Löffler Péter

Ideális esetben a gyerekek már nagyon várnák a nyári táborokat, amelyekre a szüleik már hetekkel ezelőtt beíratták őket. A járványügyi helyzet azonban ebbe is beleszólt, sok tábort meg sem hirdettek, de olyan is van amit már beterveztek, de a veszélyhelyzet kihirdetésekor lemondtak. Pedig idén talán az eddiginél is több család várja a nyári táborokat, hiszen sok szülőnek ki kellett venni a szabadságát, így nem tudják, hogy ki vigyáz majd nyáron a gyerekre. Más kérdés, hogy sokan elvesztették a munkahelyüket, így kérdéses, hogy be tudják-e íratni a gyerekeket a több tízezer forintos elfoglaltságokra.

A táborokkal kapcsolatos bizonytalanságnak tegnap lett vége, amikor is Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a nem ottalvós programokat megtarthatják. A miniszter azt is elmondta, hogy a kabinet hosszabb időn keresztül szeretne gyermekmegőrzést biztosítani az óvodákban és bölcsődékben, erre jelentős szülői igényt tapasztaltak.

A Charter Nyári Táborokban több mint tíz éve táborozhatnak a gyerekek, Morvai Levente, az egyik táborvezető lapunk kérdésére elmondta, hogy az előző években ilyenkor szinte már az összes napközis táboruk betelt, ám idén jóval kevesebben jelentkeztek. Valószínűleg a szülők is úgy gondolták, hogy inkább kivárnak.

– Bíztunk benne, hogy megtarthatjuk a táborokat, két hónappal ezelőtt már le lett szervezve minden. Akkor lett volna probléma, ha a szülők már befizették volna az előleget – fogalmazott Morvai Levente. – Körülbelül 150 gyerek fordul meg évente nálunk, a létszám táboronként tíz és húsz fő között mozog. A miénkhez hasonló kisebb táborok valószínűleg rugalmasan tudják kezelni a jelenlegi helyzetet.

Nem tudják milyen előírások lesznek

A gyerekek már hónapok óta csak a szülők és testvéreik társaságában vannak, érthető módon hiányzik nekik a kortársakkal való találkozás, így ők is nagyon örülnek a táborok kinyitásának. A Charter Nyári Táborok június közepén kezdődnek, és augusztus végéig szinte minden héten tartanak valamilyen tábort. A táborvezetőtől megtudtuk, hogy ők idén nyolc fajta táborral terveznek, ebből három – a szépészeti, a zenei és a dráma – most fog debütálni. Azt még ők sem tudják, hogy milyen járványügyi előírásoknak, szabályoknak kell eleget tenniük, kíváncsian várják a fejleményeket. Bár mint azt Levente is elmondta, a higiéniára az előző években is ügyeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!