megoldódik?

2020.05.24. 07:00

Szeméthegyek nőnek Pécsett, júniusban indulhat a lomtalanítás

Szeméthegyek nőnek több szelektív gyűjtőszigeten is időről időre – a lomtalanítás szünetelése tovább rontott a helyzeten. Többszöri szállítással, kiegészítő tárolók kihelyezésével igyekszik a Biokom tartani a rendet.

Wald Kata

Több helyen illegális hulladéklerakóvá váltak a szelektív gyűjtőszigetek, a helyzet pedig most, hogy a járvány miatt elmaradt a lomtalanítás, csak tovább romlott – adtak hangot nemtetszésüknek olvasóink.

A Dél-Kom Nkft. tapasztalatai is azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban a Pécs közterületeire kihelyezett illegális hulladék mennyisége jelentősen növekedett: sokan a háztartásban termelődött nagyobb mennyiségű kommunális hulladéktól, lomtól úgy szabadulnak meg, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre viszik. Ahol amúgy csak szelektíven gyűjthető hulladékot lehet a tároló edényekbe téve elhelyezni. Az ezek mellett történő hulladék-felhalmozás illegális.

– Az illegális lerakási helyek száma nem nőtt, viszont több lett a lom, a hulladék a szelektív gyűjtőszigeteken, mint a járványt megelőző időszakban – tudtuk meg a Dél-Kom Nkft.-től. Éppen ezért a Biokom tehermentesítő megoldásokat dolgozott ki: minden pécsi szelektíves gyűjtőszigeten alapvetően hetente kétszer van szállítás, a változó igények alapján azonban van, ahol a hét minden munkanapján, heti ötször ürítik az edényeket. Kiegészítő tárolókat is már kihelyeztek több túlterhelt gyűjtőszigethez, ezen kívül az úgynevezett lomos járat a hét minden napján üzemel.

Tavaly így kb. 100 tonna, illegálisan utcára, gyűjtősziget vagy gyűjtőpont mellé elhelyezett lom és egyéb települési hulladékot gyűjtöttek be. Ez a mennyiség idén már elérte a 93 tonnát.

Mindezeken kívül a Biokom köztisztasági részlege minden héten 1-3 alkalommal minden gyűjtőszigetet végigtakarít és további illegális lerakási helyeket számol fel. Az ebből adódó apróhulladék és szemét tavaly elérte a 2000 köbmétert – idén itt is egy 10 százalékos növekedés tapasztalható.

A lomtalanítás várhatóan június első hetében, a korábbi járatprogram időbeni átütemezésével indul.

Fel is jelenthetik a szabályszegőt

A Pécsi Közterület-felügyelet járőrei tettenérés esetén figyelmeztetnek, bírságolnak vagy feljelentenek köztisztasági szabálysértés miatt. Mindhárom szankcióval éltek már: a közelmúltban például egy kertvárosi utcában pakolt le a szabályszegő hulladékot – rendszáma, és fotók alapján feljelentést tettek a felügyelők a rendőrkapitányságnál. Vannak gyűjtőszigetek, ahol őrszolgálat keretében ellen­őriznek, ezeken a helyszíneken érezhetően kevesebb a hulladék. Több esetben volt már tettenérés – a szemetet, fanyesedéket a renitens személyek visszapakolták az autójukba és a felügyelők felszólítására vélelmezhetően a megadott hulladék­udvarba szállították. Ha bárki illegális hulladéklerakást észlel, tehet bejelentést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!