nagy a baj, ha esik az eső

2020.06.05. 14:00

A mederrendezés még mindig várat magára Mánfán

A Baranya-csatorna mánfai szakaszának mederrendezése továbbra is várat magára – a vízkár-veszélyeztetettség megszüntetését célzó beruházás közbeszerzési eljárása ismét eredménytelenül zárult. Újabbat írtak ki, és pluszforrásokban is bíznak.

Wald Kata

Katasztrofális állapotok alakultak ki az özönvízszerű esőzés következtében Mánfán – szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt számoltunk be a hírről, legutóbb ugyanis tavaly május utolsó napjaiban okozott komoly károkat a faluban a hirtelen lezúdult csapadék. Mint ismeretes, a településen az elmúlt években többször is volt árvízkészültség – a hegyoldalról lezúduló nagy mennyiségű víztömeget a Baranya-csatorna nem tudja elvezetni.

A helyi vízkár-veszélyeztetettség csökkentésére 2017-ben mintegy 50 millió forint pályázati támogatást nyertek, a beruházás során a Baranya-csatorna mánfai szakaszának mederrendezésére, karbantartására és műtárgyak építésére kerülhet sor. A projekt részeként 1,8 kilométer hosszúságban felújítanák a csatornát – többek közt hordalékfogókat építenének – és a mederfalat is rendbe tennék.

A munkálatoknak tavaly nyáron kellett volna megindulniuk, ám az első közbeszerzési eljárást fedezethiány miatt érvénytelenítették, miután a beérkezett árajánlatok jelentősen meghaladták a támogatási összeget. Újabb közbeszerzést írtak ki, ám az idén márciusi határidőig mindössze egyetlen ajánlat futott be, és az is meghaladta a rendelkezésre álló keretet. Így az eljárást eredménytelennek nyilvánították a közelmúltban, és ismét kiírták a közbeszerzést.

– A meder rendbetétele elengedhetetlen, a víz ugyanis több helyen úgy alámosta, hogy több köbméter szakadt ki az oldalából, emiatt ingatlanok vannak veszélyben – válaszolta kérdéseinkre Takács Zsolt, Mánfa polgármestere. Hozzátéve: Nagyon bíznak azonban abban, hogy belátható időn belül többletforráshoz jut a település, és így a meder rehabilitációja még az idei évben megkezdődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!