arckép

2020.06.21. 07:00

A nemzetközi hírű villamosmérnök a Pécsi Sörfőzdében is jól boldogul

Miként lehetséges jó gazdálkodással rövid időn belül egy cég rendszeres évi félmilliárd forintos veszteségét lenullázni, emellett a megye kereskedelmi díját is elnyerni? Többek között erről kérdeztük a Pécsi Sörfőzde Zrt. tulajdonosát, dr. Szemerey Zoltánt, a részvénytársaság igazgatóságának elnökét.

Mészáros B. Endre

– Mi hozta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara díját, a sikeres pénzügyi gazdálkodást?

– Elsősorban a stratégiaváltásunk, de kedvezően alakult időközben a piaci helyzet is. A korábbi veszteséget ugyanis elsősorban az árverseny okozta, az utóbbi években viszont jelentősen nőtt a vásárlók minőség iránti érzékenysége. Folyamatosan emelkedik a speciális jellegű sörök kereslete, ami kedvező a kisüzemeknek, így kategóriájában a Pécsi Sörfőzdének is. Ezért elmozdultunk a sokszínűség felé, és új prémiumkategóriás sörökkel jelentünk meg a piacon. Amire tehát sokan nem gondoltak, arra mi igen: a minőségi sört egy kicsit drágábban is meghálálták a fogyasztók.

– Alapigazság, hogy a jó sörhöz jó víz kell. A Pécsi Szalon fél évszázada még az ország legjobb söre címért volt versenyben, a vízzel tehát nincs gond. Mi történt, hogy az országszerte népszerű ital mégis visszaesett?

– Ezt a korábban már említett árharc okozta, amiben a kisebb gyárak hátrányba kerültek a minél olcsóbban, minél nagyobb mennyiségben termelőkkel szemben a hazai sörpiacon.

– Amikor átvették a sörfőzdét, újfajta gyártástechnológiákat ígértek. Mi valósult meg ebből?

– Azóta készülnek már Pécsett gluténmentes, hidegen komlózott és búzasörök is, a piaci fogadtatásuk pedig kitűnő. Idén például a Meggyes Ale sörrel jelentkeztünk. Sőt, terveink szerint nemcsak sörrel, de másféle italokkal is próbálkozunk.

– Sörissza a sörfőzde vezetője?

– Amióta itt vagyok, az lettem, és háromfélét kedvelek kifejezetten. Ha az ember könnyű italt akar, akkor a Szalon igen megbízható. A felsőerjesztésűek közül pedig nagyon szeretem a Pécsi Prémium Szűretlen Pilst és a Pécsi APA-t.

– Hogy lazít a zrt. elnöke?

– Szívesen olvasok magyar szépirodalmat, történelmi és dokumentumregényeket, továbbá gyakran hallgatok klasszikus zenét. Sajnos Pécsett úszni csak nyáron, a szabadban érdemes, de próbálom a jelentkező mozgáshiányomat nagy sétákkal kielégíteni.

Hazatért pénzügyi befektetőnek

Dr. Szemerey Zoltán 1952-ben született Kecskeméten. Budapesten érettségizett, villamosmérnöknek tanult a BME-en, ahol mérnök-közgazdász diplomát is szerzett. Dolgozott a Ganz Villamossági Műveknél, az Erőtervnél, Karlsruhéban doktorált 1987-ben. Zürichben az ABB konszern erőművi ágazatának alelnöke, a kelet-európai erőművi gépgyártás felelőse volt. Ezt követően az ABB Magyarország ügyvezetője, majd a Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap vezérigazgatója lett, azóta pénzügyi befektető. A Pécsi Sörfőzde Zrt.-t 2017-ben vette meg testvérével, Szemerey Tamással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!