egyedülálló látványosság

2020.06.25. 17:30

A sziklafal peremén sétálhatunk, megújult a nagyharsányi szoborpark

Új fogadóépületet, valamint panoráma sétányt adtak át a Nagyharsányi Szoborparkban csütörtökön. A Szársomlyóra induló szakvezetéses túrák a korábbi években már megszokott rendben, szerdától vasárnapig, 10.00 órakor indulnak a fogadóépület mellől.

Zsíros Krisztina

Megújult környezetben, új fogadóépülettel várja újra a látogatókat a Nagyharsányi Szoborpark. Az új fogadóépület, valamint panoráma sétány avató ünnepségén Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) igazgatója és Hargitai János országgyűlési képviselő mondott köszöntőt.

Több mint 170 millió forintból újult meg

A DDNPI által üzemeltetett Nagyharsányi Szoborparkban a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében nyert pályázati támogatás segítségével építették meg azt az új, korszerű, tájba illeszkedő fogadóépület, amely a korábbi egyszerű pénztárhelyiséget felváltotta. A szikla peremén megépült Kikerics panoráma sétány a látogatók biztonságos mozgását teszi lehetővé, miközben megóvja a terület növényvilágát a taposási kártól, hiszen a látogatók végig a talaj szintje fölött vezetett, korlátokkal ellátott fém járófelületen haladnak.

130 műalkotást tartalmaz a szoborgyűjtemény

Závoczky Szabolcs elmondta, évente több mint 10 ezren látogatják a szoborparkot. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egy megújított létesítménnyel szeretne a térség fejlődéséhez, turisztikai vonzerejéhez hozzájárulni. Az elmúlt időszakban egyébként felmérték a szobrok állapotát, a jövőben pedig azokat az alkotásokat, melyek erre szorulnak, restaurálni fogják.

 

Ismeretbővítésre szolgál az új fogadóépület

Az új fogadóépületben kapott helyet a pénztár, a mellékhelyiségek, egy kiállító- és közösségi tér filmvetítési lehetőséggel, a Natura 2000 értékeket és a szoborparki alkotómunka történetét bemutató tablókkal, kőzetbemutatóval, kiállítással. Az épület tetején kialakított teraszról pedig megszemlélhető az egykori bányaudvar területén 1967 óta gyarapodó, jelenleg 130 műalkotást tartalmazó szoborgyűjtemény egy része, melybe visszakerült Bencsik István szobrászművész Európa című alkotása is, amely 2002-től sokáig Budapesten, az Erzsébet téren állt.

https://www.bama.hu/galeria/megujult-a-nagyharsanyi-szoborpark/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!