Színház

2020.06.25. 11:30

Antigoné, Marlene Dietrich, de Süni szerepe sem hozza zavarba

Több mint tíz éve érkezett a Pécsi Nemzeti Színházba Györfi Anna, és azóta minden évben kap főszerepet, azt azonban kevesen tudják róla, hogy negyedszázada énekel egy fővárosi jazz­együttesben is.

Mészáros B. Endre

– A Kölyök című musicalbe hívták meg 2008-ban először játszani Pécsre. Igaz, hogy az éneklést is „kölyökként” kezdte?

– Az Operettszínházban kaptam az első szerepem hat­éves koromban, aztán kézről kézre adott az énekes darabokban az Operaház, a Madách és az Erkel Színház. Gimibe is ének tagozatra jártam, az Angelica Leánykarral kórusolimpiát nyertünk Athénban. Mindemellett én elsősorban színésznőnek vallom magam, aki énekelni is tud.

– Ezt visszaigazolják a pécsi szerepei. Játszott vagy félszáz darabban és nekem olyan kiemelkedő alakítások jutnak eszembe, mint az Antigoné, a Játszd újra, Sam! női főszerepei vagy a Boeing, Boeing bombanője. Mi a színésznő kedvence?

– A padlás Sünije. Ezt a karaktert volt szerencsém beugróként eljátszani a Vígszínház eredeti változatában is. Továbbá Stubendek Katalin barátnőmmel az Edith és Marlene előadás, amelyben két halhatatlan emlékű művészt keltünk életre.

– Ha már dívák, a harmadik kiemelkedő színésznő a PNSZ-ben Darabont Mikold. Jóban van a három vetélytárs?

– Mikolddal kitűnő a kapcsolatom, de Stubendek Katalinnal igazi barátság van köztünk. Ő ugyanis szó szerint felkarolt, amikor ide kerültem. Közös az öltözőnk, gyakran vendégeskedem náluk, a kislánya a múltkoriban meg is kérdezte: „Ti mióta vagytok testvérek anyával?”

– Folyamatosan kétlaki életet él?

– Igen, ha tehetem, minden héten szakítok egy-két napot és hazautazom Budapestre a szüleimhez. Annál is inkább, mert a szinkronmunkáim és a gimiben alakított Fugato Orchestra zenekarunk fellépései is a fővárosba szólítanak.

– Mit kell tudni a jazzbandáról?

– Negyedszázada működünk és már nevünk van az országban, nyáron egymást érik a fesztiválfellépéseink. Szimfonikus progresszív jazz-rockot játszunk, a műsorunk Lackfi János-szövegekre készült.

– És a szinkronszerepekről?

– Két utóbbi munkámat emelném ki a sorból: a télen készült Aki bújt című horrorból sokan a hangomra ismertek, a Jégvarázs 2-ben pedig Iduna királynőt szinkronizáltam.

– Ennyi elfoglaltság mellett jut idő valamilyen hobbira?

– Én készítem évek óta a PNSZ promóciós videóit, felveszem, vágom, s közzéteszem.

A fővároshoz köti a gyermekkora

Györfi Anna 1986-ban született Budapesten. A Krisztinavárosi Általánosba járt, majd a Városmajori Gimnáziumban érettségizett ének tagozatosként. Énekese volt éveken át az Impresseve jazzegyüttesnek, a gimiben alakult Fugato Orchestra szimfonikus jazzrockegyüttesnek 25 éve tagja. Gyerekkora óta szerepel nagyszabású fővárosi zenés darabokban és vállal szinkronszerepeket, de mozifilmekben, reklámokban is láthatjuk időnként. A PNSZ-ben Szendrő-díjat nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!