nyitott pincék

2020.06.02. 07:00

Borozgatásra való hétvége volt

A nagy rendezvény ugyan az idén elmaradt, azért így is sokan keresték fel a hétvégén a baranyai gasztrofalut. Baráti társaságok, családok, párok ezúttal is kóstolhatták a palkonyai pincészetek legfinomabb borait.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Az idei lett volna a 26. Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvény, azonban a koronavírus-járvány miatt a program a hagyományos formájában elmaradt. A szervezőknek köszönhetően ugyanakkor nem kellett teljesen lemondani a palkonyai pünkösdi borozgatásról, és sokan nem is tettek így. Ha nem is a megszokott létszámban – a helyzetre való tekintettel talán jobb is így –, de ezúttal is megtalálta a közönség a kedvelt pincék teraszait. Voltak évek óta visszajáró vendégek, akik ezúttal sem hagyták volna ki a programot. Egy nyolcfős társaság például az Észak-Dunántúli régióból érkezett, mások kerékpárral jöttek valamelyik szomszédos településről.

Palkonya ígéretes programokkal és nagyszerű hangulattal várta a családokat is: amíg a szülők a nyitott pincék és a termelői piac standjai között barangoltak, a gyerekeket kézművesprogramok várták.

Rechnitzer Szilvia, a Palkonyai Turisztikai Egyesület turisztikai menedzsere elmondta, a programot sikerült a tervek szerint megvalósítani és szerencsére a megszokott kulturált közönség látogatott Palkonyára a hétvégén. Ez alkalommal ezer forintért vásárolhattak a vendégek egy poharat, melyhez egy deciliter bort is kaptak. Ezzel támogatták a pincészeteket és a turisztikai egyesületet is.

A poharakból is elfogyott az a mennyiség, amit a vendéglátók reméltek, mindemellett örömteli volt azt is látni, hogy sokan az előző években vásárolt poharakkal a kezükben érkeztek, hogy ismét a már megkedvelt borokat iszogathassák. Az időjárás inkább a szombatnak kegyeskedett, amikor is hangulatos képet mutattak a pokrócokon borozgató baráti társaságok, akik természetesen egymástól kellő távolságra foglaltak helyet a fűben. Hely volt bőven, hiszen nem az összes, „csupán” hat pince és a három étterem nyitott ki.

A látogatók a Palkonyai Termelői Piacon is a legkiválóbb helyi termékek közül válogathattak: a Blázsovics boroktól kezdve a Dunamente Sajtműhely, az Anirol Chilli és a Fructus Tejtermékgyártó Szociális Szövetkezet termékein át egészen a Mároki finomságokig mindent megtalálhattak.

Palkonyán a terveik szerint az év hátralevő részében folytatják a csoportos borkóstolókat pincelátogatással, havi rendszerességgel pedig az érvényes szabályokat betartva a hagyományos palkonyai rendezvényeket, termelői piacot is szerveznek, valamint az elmaradt események pótlása is a céljaik között szerepel 2020-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!