kisebb csoda

2020.06.29. 07:00

„Kinyomtatták” Csaba új kezét, már használható a prototípus

Extra könnyű és érzékeny művégtagot fejlesztettek a Pécsi Tudományegyetemen, amit használója testének izomzatával, egész pontosan annak mozgásából képződő elektromos jelek segítségével képes irányítani. Ráadásul a mesterséges intelligenciával ellátott műanyag kezet háromdimenziós nyomtató segítségével készítették a pécsi mérnökök, orvosok.

Németh Krisztina

Nyilas Csaba évekkel ezelőtt veszítette el alkarját. Otthonában érte a szerencsétlen baleset, melynek következtében annyira összeroncsolódott a bal karja, hogy amputálni kellett. A Mohácson élő férfi azóta arról álmodik, hogy újra foghassa kislányának kezét, méghozzá úgy, hogy azt ne szorítsa túlzottan. Bár még tesztelik, de a hosszú tanulás és fejlesztések eredményeképp a férfi már tudja használni „új” karját, ami finom mozgásokra is képes.

„Tudom, mennyire szoríthatom meg a gyerekem kezét”

– A többi művégtaggal ellentétben ez sokkal precízebb mozgásokat is tud, és akár egész nap rajtam lehet – mondta Nyilas Csaba. A személyre szabott művégtagot a Pécsi Tudományegyetem 3D-s laborjában nyomtatták. A projektben a leginnovatívabb mérnöki és orvosi szakterületek tudását egyesítették azért, hogy javítsanak a betegellátás színvonalán, valamint segítsenek életminőségük megőrzésében.

Az apró tárgyakat is képes felemelni Nyilas Csaba

– Gyors, olcsó és egyszerű gyártástechnológiával készül, bármilyen design és méret legyártható. Az eszköz ráadásul „tanítható”, azaz nem a kliensnek kell megtanulnia, hogyan igazítsa izomműködését a protézishez, hanem a protézis tanítható használója viselkedési szokásaira – mondta Péntek Attila, az Ember Arm fejlesztője.

Nézd meg, hogyan tudja működik:

A Pécsi Tudományegyetem Tématerületi Kiválósági Program keretében orvosok és mérnökök dolgoznak együtt az életminőségünket javító fejlesztéseken, ami például segíthet a gyógyszerkutatásban, onkológiai terápiák tökéletesítésében és az emberi testbe beültethető protézisnek is alkalmas mesterséges szövet előállításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!