húzd meg, ereszd meg?

2020.06.10. 13:05

Péterffy megdöbbentő sarca: megduplázta a nyári táborok díját – Majd visszakozott?

Néhány nappal a vakáció kezdete előtt Pécs balliberális polgármestere, Péterffy Attila saját hatáskörében eljárva a duplájára emelte az önkormányzat közreműködésével szervezett nyári táboroztatások díját – olvasható a Pécsi Újság.hu-n. Tavaly mintegy 1400 – köztük sok rászoruló – pécsi gyermek vett részt ezeken, kérdés azonban, idén ki tudnak-e fizetni a családok több mint negyvenezer forintot egy hét balatoni üdülésért. Csizmadia Péter, a Fidesz városházi frakcióvezetője botrányosnak nevezte a döntést, s annak visszavonására szólította fel Péterffyt. Később megjött az önkormányzat válasza, s úgy tűnik, visszakoznak Péterffyék.

M. B. (forrás: Pécsi Újság.hu)

Június első hetében, saját hatáskörében – a veszélyhelyzetre való tekintettel közgyűlési felhatalmazás nélkül is dönthet – eljárva megduplázta az önkormányzat közreműködésével szervezett nyári táboroztatást és napközis foglalkoztatások díját – olvasható a Pécsi Újság.hu-n.

A nyári szünet előtt pár nappal hozott döntés lényegében falhoz állítja a szülőket, hiszen közülük bizonyára sokan nem tudják majd kifizetni a kétszeresére növelt díjat: egy hét balatoni táborozás 40 651 forintba kerül, a helyben szervezett napközis foglalkozások pedig több mint kilencezer forintba.

Lapunkhoz eljutott értesülések szerint az iskolákban is kiakadtak a döntést követően, hiszen a pedagógusok jelentős része is úgy véli, ezzel lőttek az érintett gyermekek nyári elfoglaltságának.

Ez utóbbit Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi, városházi frakcióvezetője is megerősítette szerdán tartott sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott, tudomása szerint eddig tíz iskola mondta vissza részvételét.

A nemzeti oldal politikusa kifejtette, a pécsi önkormányzat szervezésében évek óta jól működő rendszerben zajlik a nyári táboroztatás. Tavaly például mintegy 1400 gyermek vett részt a programokon, közülük sokan hátrányos helyzetű családban élnek, vagyis nekik egyéb lehetőségük feltehetően nem is akadna a nyaralásra, nyári elfoglaltságra.

- Ez a határozat veszélybe sodorja az ő nyári táboroztatásukat. Péterffy Attila vállalhatatlan, elfogadhatatlan döntést hozott egy héttel a vakáció kezdete előtt. Senkivel nem egyeztetett, az iskolákat sem kérdezte meg.

Hozzátette, sajnos nem ez az első eset, amikor Péterffy Attila a pécsi, kisgyermekekkel foglalkozó intézmények zsebében turkál, néhány héttel ezelőtt mintegy kétszázmillió forintot vont el, vagy ahogy „a legutóbbi balliberális szómágia fogalmaz, zárolt” az óvodai és bölcsődei intézményrendszernél, miközben ugyanezen a héten döntött arról, is hogy a pécsi távfűtő cégtől osztalékot vesz ki, amelynek eredményeképp korábbi munkáltatója, egy francia multicég jut kétszázmillió forinthoz.

- Felszólítom Péterffy Attilát, hogy a most hozott botrányos, szakmailag elfogadhatatlan döntését azonnali hatállyal vonja vissza, s vállaljon felelősséget a döntéséért.

Természetesen kerestük a városházát, azt kérdezve többek között, hogy mi indokolta a drasztikus díjemelést.

Késő délelőtt megérkezett a válaszuk, amiből az hámozható ki, hogy visszakoznak.

Íme:

„Pécs önkormányzata a város tulajdonát közvagyonnak tekinti. Az ezzel kapcsolatos jogszabályok alapján legalább önköltségi árat kell alapul venni az önkormányzati ingatlanok hasznosítása során. Az erre vonatkozó költségvetési rendelet értelmében az önkormányzat tulajdonában lévő balatoni táborok esetében is ezt az elvet tartjuk irányadónak.

A három táborból egyet piaci alapon, kettőt kedvezményesen bocsát az üdülők rendelkezésére az önkormányzat. Ezeket a táborokat az elmúlt években felújíttatta az előző városvezetés, az önköltségi árat a rendelet értelmében ez alapján határoztuk meg.

Az új koronavírus járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetre tekintettel és a táborok minél teljesebb kihasználtsága érdekében módosítani fogjuk a költségvetési rendelet ide vonatkozó passzusát. A lépésnek köszönhetően a pécsi gyerekek 2020-ban is a tavalyi áron vehetik igénybe a balatoni táborokat.

Az önköltségi alapú táboroztatást 2021-től vezetjük be, amikor reményeink szerint a járványhelyzet már nem okoz az idei mértékű gazdasági nehézségeket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!