probléma adódott

2020.06.05. 07:00

Várják a vásárlókat a vásárcsarnok bajban lévő árusai

Nyitva vannak és várják a vásárlókat – talán ez a legfőbb üzenete most a pécsi vásárcsarnokban dolgozóknak, miközben komolyabb reklámot, odafigyelést várnának el a városvezetéstől.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Foghíjas asztalok, lézengő vásárlók és elkeseredett árusok – ezek jellemzik most Pécs legnagyobb fedett piacát, a vásárcsarnokot, pedig másképpen kellene lennie. Az árusok azt követően, hogy több hetet kibírtak és megpróbálták átvészelni a bezárás miatti sokkot, még mindig nem tértek magukhoz.

A piacosok elmondták, hogy ilyen rossz évük még nem volt, sokan adták vissza az asztalokat, kevesebb az árus, s a városvezetést pedig hiába keresik, egy titkárnővel tudtak csak üzenni a polgármesternek, Péterffy Attilának.

Félvállról veszik őket a városházán, de volt itt már lökdösődés is, veszekedni is kellett, mindenki feszült, az idősekkel sem beszélnek éppen a legfinomabban a rendet fenntartók – mesélte több árus is, akik azt is megfogalmazták, hogy most inkább külön reklám kellene a csarnoknak és a vásárlók becsalogatására, meggyőzésére. Igaz, azt is várják, hogy eltöröljék a vásárlási idősávokat is, valamint azt is, hogy a jövőben már ne forduljon elő a belépők számának korlátozása. Pedig van, aki havonta 140 ezer forintot fizet, de az üzletek esetében is komoly összeget adnak a csarnokot működtető Pécsi Vagyonhasznosítónak. Ráadásul a nyári hónapok hagyományosan gyengébbek szoktak lenni, így még nehezebb időszak elé néznek.

Lapunk már az előző héten megkereste a városvezetést, mert az árusok sérelmezték, hogy miért nincs nyitva az épület minden bejárata, és miért korlátozzák a belépők számát. Az önkormányzat ezt követően egy közleményben tudatta: a múlt szombattól a vásárcsarnokot bármelyik bejáraton át meg lehet közelíteni, és nem korlátozza az üzemeltető a létesítményben tartózkodók számát sem, de ha tömeg alakulna ki, akkor fenntartják a jogot arra, hogy visszatérnek a korlátozásokhoz.

Relatív, hogy mit jelent a rengeteg

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. közölte, hogy a csarnokban 294 asztal van, ebből 16 asztalt és 7 félasztalt adtak vissza az árusok, s minden bérlőnek nyújtanak segítséget, összesen 270 millió forintos bérleti díjkedvezmény-csomagot állítottak össze. Hozzátették, a csarnok árusai korábban két pécsi piacon kaptak helyet a bezárás idején, az árusok 40 százaléka élt is ezzel és segítség volt az is, hogy nem kellett teljes hónapot befizetniük előre, csak a helypénzt kérték tőlük.

Számításaik szerint a május 11-i újranyitás óta összesen öt alkalommal korlátozták a bejutást, összesen 15 perc erejéig, leszámítva a 65 év felettiek idősávjára vonatkozó korlátozást. A cégnél azt is mondták, hogy a „rengeteg”, a „félvállról veszik”, vagy a „veszekedniük kellett” relatív fogalmak, a vitás kérdéseket igyekeznek kulturált módon megoldani, és a PVH Zrt. „az átlátható, kézzel fogható lépésekben és kedvezményekben látja a megoldást, a hathatós segítséget”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!