videó

2020.07.31. 12:45

Elektromos buszokat adtak át a város főterén

Augusztustól tesztüzemben járja majd az utakat a tíz légkondicionált, alacsonypadlós jármű.

T. V.

a20200731_tíz új elektromos autóbuszt adtak át Pécsett, Az eseményen köszöntõt mondott Schanda Tamás, Innovációs és Technológiai Minisztérium, parlamenti és stratégiai államtitkár, miniszterhelyettes, Hoppál Péter képviselõ, Péterffy Attila polgármester Páva Zsolt volt polgármester és Krenner László – BYD Europe B.V., közép-kelet-európai értékesítési vezetõ _Pécsr_LL-DN

Fotó: Laufer László

Akár 64 fő egyidejű utazását biztosítják, mozgáskorlátozottaknak és babakocsisoknak elérhető helyekkel is rendelkeznek Pécs új alacsonypadlós, tisztán elektromos meghajtású buszai.

A város korábban 1,7 milliárd forintos támogatást nyert el a Fenntartható városi közlekedés fejlesztése és elővárosi vasúti elérhetőség javítása a kevésbé fejlett régiókban című pályázaton, ennek egyik fő eleme volt a 10 elektromos busz beszerzése, amit pénteken délelőtt adtak át a Széchenyi téren.

Az eseményen megjelent és beszédet mondott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes, Páva Zsolt Pécs korábbi, és Péterffy Attila a város jelenlegi polgármestere, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a gyártó cég képviseletében pedig Krenner László, a BYD Europe B.V., közép-kelet-európai értékesítési vezetője.

Az államtitkár elmondta, hogy a magyar emberek szívesen választják a környezetkímélő megoldásokat. Legyen szó akár szigorúbb szabályokról vagy újabb fejlesztésekről.

– A 25 ezer főt meghaladó városokban 2022-től csak elektromos buszokat lehet üzembe helyezni. Így azt fogjuk elérni, hogy tíz éven belül minden második busz környezetbarát lesz ezeken a településeken. Összesen mintegy 36 milliárd forintot fordítunk csak erre a célra.– fogalmazott Schanda Tamás.

 

Mint elhangzott, a projekt része volt egy 600 négyzetméteres garázs építése is, ahol tölteni lehet a buszokat. A járművek augusztus elejétől tesztüzemben közlekednek, ténylegesen ősszel állnak majd forgalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!