mik a lehetőségek?

2020.07.21. 19:59

Fontos feladatokat kapnak a szezonban a nyári diákmunkások

Közel ezer diák kezdhetett el dolgozni júliusban a nyári diákmunkaprogram keretében a megyében. Siklóson például turisztikai feladatokat kapnak a fiatalok.

Rajnai-Zsíros Krisztina

sdr

Az elmúlt hónapok nehézségei ellenére mostanra több helyen érezhető a belföldi turizmus beindulása – így például a siklósi várban is, ahol tegnap délután kifejezetten sok látogató sétálgatott a történelmi falak között. Mindeközben a lovagteremben éppen a turisztikai szezonban nagy segítséget nyújtó diákmunkásokat igazították el.

A fiatalokat Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője, Riegl Gábor, Siklós polgármestere, valamint Szentgyörgyváry Péter várkapitány köszöntötte. A kormánymegbízott elmondta, bízik abban, hogy a diákok sok tapasztalatot szereznek a nyári munka során, és a kormányhivatal is úgy tekint erre a programra, mint egy segítségre, mely mind a turisztikai szolgáltatóknak, mind az önkormányzatoknak, minda fiataloknak hasznára válik.

– Megyénkben több mint 220 munkáltató pályázott sikerrel a diákmunkaprogramra, melynek jelentős része önkormányzati pályázó volt. A diákok foglalkoztatásához a Baranya Megyei Kormányhivatal 100 millió forintos keret­összegből biztosít támogatást, ennek megfelelően majdnem ezer fiatal dolgozhat a megyében a nyári diákmunkaprogram keretében – mondta Horváth Zoltán. A Siklósi járásban egyébként több mint 10 millió forint támogatásból foglalkoztathatják a térség munkáltatói a diákmunkásokat.

Az elmúlt időszakra utalva arról is beszélt, hogy Baranyában több mint hatezer munkahelyet tudtak megvédeni a rövidített munkaidős bértámogatásnak köszönhetően, illetve sok százmillió forintot tudtak biztosítani a gazdasági szereplőknek. Emellett pedig közel kétszázan vették igénybe a kormány új munkahely-teremtési programjait.

Riegl Gábor polgármester elmondta, a városban két és félszeres jelentkezés volt a diákmunkára, a keretnek megfelelően pedig júliusban és augusztusban is 5–5 diák dolgozhat a város területén, plusz az a négy fiatal, akik a vár rendezvényeinek előkészítésében és lebonyolításában segítenek.

A Szüreti Várnapokon is dolgoznak

Szentgyörgyváry Péter várkapitány is örömmel köszöntötte a diákokat, és elmondta, a fiatalok betekintést nyernek abba, hogy mennyi munka áll amögött, amit Siklós – összefogva Harkánnyal és Villánnyal – a turistáknak mutat a térségről. A diákok részt vehetnek ebben a folyamatban és megláthatják, mennyire szerteágazó feladatokat kell elvégezni ahhoz, hogy az ide érkező vendégek felejthetetlen élményben részesüljenek. Az infóponton ülőknek az lesz a feladatuk, hogy az ide érkezőket minél több helyre elirányítsák, illetve úgy fogadják a vendégeket, hogy bennük egy olyan emlék maradjon, hogy azt gondolják: vissza szeretnének jönni ide.

Mint fogalmazott, aki jól dolgozik, az jól is fogja magát érezni diákmunkásként a vár csapatát erősítve. A fiataloknak a Várfesztiválon, a Szüreti Várnapokon is lesz majd feladatuk. Ezzel kapcsolatban a várkapitány hangsúlyozta a jelenlévő diákoknak: „nem azért vettünk fel titeket, hogy az üres helyeket kitöltsük, hanem mert tényleg szükség van a munkátokra”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!