nincs baj

2020.07.11. 20:00

Kígyót láttál Pécsett? Mutatjuk, melyiktől kell tartanod!

Bizony Baranyában, sőt Pécsett is találkozhatunk másfél méteres kígyókkal egy-egy melegebb napon. A jó hír, ők köztünk élnek. Nyáron pedig sokszor betévedhetnek olyan kertekbe, ami messze van az erdőtől, sőt akár városi környezetben is sütkérezhetnek. De kik ők, és mennyire halálos a harapásuk? Ennek jártunk utána!

Németh Krisztina

Így eszik egy erdei sikló Fotót: Wikipedia

Két mérges kígyó él hazánkban

Ezek a kígyók nem támadnak, sőt félnek az embertől. Csak akkor marnak, ha veszélyben érzik magukat, vagy ha megfogja az ember őket – szögezi le az elején Dudás György, aki évtizedek óta tanulmányozza a magyarországi kígyókat és a hazánkban található fajokról szinte mindent tud.

- Magyarországon hét faj található meg. Öt ártalmatlan, kettő mérges kígyó. Az egyik a rákosi vipera a másik, a kicsit erősebb mérgű kígyó a keresztes vipera – mondja Dudás György.

Mindkettő mérges kígyó fő ismertető jele a fején látható X vagy V mintázat

Keresztes vipera: veszélyes lehet az emberre, néha bekeveredhet a kertbe. Ennek a fajnak a lakóhelye a Zempléni-hegység, Zala, Tolna és Somogy megye. Az 55-70 cm hosszú, tömzsi kígyó alapszíne igen változatos fehéres-, ezüst- vagy világosszürke.

Keresztes vipera: rövid, vaskos kígyófaj, testhossza átlagosan 60-90 centiméteres. Pikkelyes bőrének színezete változatos, lehet szürkés, barnás, vöröses alapú, vagy éppen melanisztikus, egyszínű fekete is (Fotó: Wikipedia)

 

Rákosi vipera: A mérgének hatása egy méh szúrásának felel meg. Felnőtt emberre szinte ártalmatlan, legfeljebb gyenge rosszullétet, kiütést okozhat, marása ellen szérumot sem készítenek.

Rákosi vipera: Az alfaj alapszíne szürkés vagy sárgásbarna, hátán a keresztes viperáéra emlékeztető, egyedenként más és más rajzolatú, sötétbarna cikcakkmintázat fut végig (Fotó: turistamagazin.hu)

Ha valakit mégis megmar a kígyó...

Magyarországon a kórházak fel vannak szerelve ellenanyaggal.

Megvan rá a protokoll – magyarázza a kígyász. Először is le kell ülni egy kicsit, majd a kórházba el kell menni. Minden olyan kórházban, ahol előfordulhat keresztes vipera, van ellenanyag – teszi hozzá Dudás György.

Pécsett főként az erdei siklók sütkéreznek

Így eszik egy erdei sikló (Fotó: Wikipedia)

Miért mennek be a házba?

A házba két dolog miatt megy be a kígyó. Ősszel telelő helyet keresnek, tavasszal és nyáron pedig táplálékot. Rossz hír viszont, hogy

a falon is képes felmászni az erdei sikló.

Jól alkalmazkodnak, így a város minden részén felbukkannak, még a belváros legsűrűbben lakott területein is.

- Volt olyan, amikor a Király utcából hívtak, hogy látnak egy hatalmas kígyót – teszi hozzá Dudás, aki általában ilyenkor befogja az állatot és a Mecsekben szabadon is engedi.

Mit esznek ezek az erdei siklók?

Főleg rágcsálókkal, madarakkal és gyíkokkal táplálkoznak. A legjobb mászó az összes hazai kígyók közül az erdei sikló. Fákra mászik, odúkban is megfigyelhető. Házfalakon,

padlásra is fel tud menni, ha kicsit göröngyösebb a házfal akkor ez az jószág simán „felkapaszkodik”.

Kígyók ellen nincs védekezés!

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy kígyók ellen nem lehet védekezni, csak a megszokás van. A Pécsi Állatkertben például találkozhatunk olyan gabonasiklósval, ami bár nem él hazánkban, mégis hasonlít az erdei siklóhoz és meg is tudjuk fogni akár.

- Kezdőknek tökéletes és nagyon hasonlít az erdei siklóhoz. Egy nyugodt, nem harapós jószág – mondja Mészáros István, a Pécsi Állatkert gondozója.

Így, aki tart a kígyóktól az a legkönnyebben velük tudja leküzdeni félelmét.

- Nagyon komoly fóbiáról van szó, ami egy tanult fóbia. Ez nem ösztönös, az emberek általában vagy a közösségtől, anyutól, aputól családtagoktól tanulják meg a fóbiákat. Így a kígyóktól való félelem is ilyen – magyarázza Mészáros István.

Rómaiaknak köszönhetjük ezeket a kígyókat

A legjobban a rómaiak szerették őket, akik elhozták hozzánk ezeket a halhatatlannak vélt állatokat.

- Templomokat emeltek Európa-szerte. Ázsiából gyűjtötték össze a kígyókat, amiket áthoztak Európába és szélnek eresztették őket – teszi hozzá Mészáros István.

Így a legjobb amit tehetünk, hogy mi is csak megfigyeljük őket, hiszen Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett, nagyon komoly bíráság jár az ilyen állatok elpusztításáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!