fizetési felszólítás

2020.07.07. 07:00

Levélben kéri az önkormányzat a lakbérhátralékot

Fizetési felszólítást kaptak Pécsen az önkormányzati bérlakásban élők, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy ha nyolc napon belül nem rendezik tartozásukat, megszűnhet a bérleti szerződésük.

Mészáros Rita

Egyik olvasónk mesélte, hogy felszólító levelet kapott a pécsi önkormányzattól. Önkormányzati bérlakásban lakik, a levélben pedig az áll, hogy ha nyolc napon belül nem rendezi tartozását, megszüntethetik bérleti szerződését. Megijedt, mert ezt nem tudja teljesíteni, részletfizetési lehetőséget nem kapott, de nem akar az utcára kerülni.

Nem csak ő járt így, rengetegen kaptak hasonló levelet. Mindezt a vírushelyzet után, amely időszak alatt alatt rengetegen elvesztették munkájukat, és úgy, hogy a kilakoltatási moratórium július 2-án ért véget. A családok civil szervezetektől próbálnak segítséget kérni, így például a Mosolymanó Egyesülettől.

– A napokban egy üzenetet kaptunk, egy ötgyermekes anyuka jelezte, hogy kapott levelet, amelyben a 78 ezer forintos tartozás befizetésére szólítják fel – mondta Vörösné Deák Andrea, az egyesület vezetője. – Történetét megosztottuk közösségi oldalunkon is, azután több regisztrált családunk is jelentkezett.

Az egyesület ezért összegyűjtötte azoknak az adatait, akik hasonló helyzetbe kerültek. Összesen huszonnégy család jelentkezett, többségük halmozottan hátrányos helyzetű. A rászorulók között vannak egyedülálló szülők, tartós betegek. A tartozások összege pár tízezer forinttól másfél millió forintig terjed. Vörösné Deák Andrea elmondta, hogy felveszik a kapcsolatot az önkormányzattal, ennek fejleményeként kerekasztal-beszélgetést kezdeményeztek a várossal.

A Város Mindenkié pécsi szervezetéhez is érkezett megkeresés. Ahogy ők megtudták, olyan címekre is küldtek levelet, amely lakások már évek óta üresen állnak, vagy a bérlőjük elhunyt. Ebből is látszik, hogy a nyilvántartás rossz, amit mindenképpen felül kellene vizsgálni, hogy kiderüljön, a hátralék valóban fennáll-e. Az önkormányzat egyébként minden évben küld hasonló levelet, és a szervezet tapasztalatai szerint tömeges kilakoltatásokra ezek után nem kerül sor. Éppen ezért tervezik, hogy ők is megkeresik az önkormányzatot, hogy most milyen jogi következményekre lehet számítani.

Ezt azért is lenne fontos tisztázni, mert a leveleken a keltezés dátuma június 15., viszont a családok csak most kapták kézhez a küldeményeket. Mivel azonban nem tértivevénnyel érkeztek, bizonyítani sem tudják, hogy mikor vették át, így a nyolcnapos befizetési határidő is problémás. A szervezet arról is tájékoztatta lapunkat, hogy részletfizetési lehetőséget csak azoknak biztosítanak a levél szerint, akiknek érvényes bérleti szerződésük van. Azonban több mint ezer olyan háztartás van, amely ezzel nem rendelkezik. Ezért lenne fontos, hogy mindenki számára biztosítsák a részletfizetési lehetőséget.

Amennyiben indokolt, dolgoznak az esetek egyedi elbírálásán

A témával kapcsolatban az önkormányzatot is megkerestük. Megkérdeztük, miért ilyen rövid határidőt szabtak meg a befizetésre, van-e lehetőség ennek meghosszabbítására, illetve azt, hogy tervezik-e az esetek egyedi elbírálását, hogy méltányosságot kapjanak a nehéz helyzetben lévő családok. Válaszukban azt írták, hogy azok az önkormányzati bérlakásban élő pécsiek, akik a járvány miatt kerültek nehéz helyzetbe és ezért okoz gondot számukra a bérleti díj megfizetése, minden esetben egyedi elbírálásban részesülnek. Az egyeztetést a polgármesteri hivatal Lakásgazdálkodási Csoportja már több hete végzi a Kossuth téri irodában. Amennyiben ilyen igények jelentkeznek még, hozzájuk lehet fordulni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!