környezettudatosság

2020.07.30. 17:30

Száműzik az egyszer használatos zacskókat

Számtalan felesleges műanyag termék fordul meg a kezeink között nap mint nap, ám egyre több az alternatíva és a tudatos vásárló, aki helyettesíti a nejlonzacskót, szatyrot.

Tóth Viktória

Egyes statisztikák szerint a magyarok évente több mint 80 darab műanyag zacskót használnak el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik. De nemcsak a zacskók jelentenek problémát környezetünkre nézve, hanem a műanyag evőeszközök, a PET-palackok és a szívószálak is.

A hónap elején szavazott a parlament az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló javaslatról. A 2021. július elsejétől hatályba lépő jogszabály értelmében betiltják például az egyes fültisztító pálcikák, evőeszközök – villák, kések, kanalak, evőpálcikák –, tányérok, szívószálak, léggömbök pálcikái, expandált polisztirolból készült ételtároló edények és italtárolók forgalomba hozatalát. Betiltják a tizenöt és ötven mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat is. A tizenöt mikronnál vékonyabb, úgynevezett kiflis zacskók termékdíját hússzorosára emelik, a jelenlegi ötvenhét Ft/kg helyett ezerkilencszáz Ft/kg-ra. Emellett az úgynevezett lebomló zacskókra is bevezetnek ötszáz Ft/kg-os termékdíjat.

Sokan ezzel kapcsolatban attól tartanak, hogy az egyszer használatos zacskókra kiszabott termékdíjat a kereskedők beépítik az élelmiszerek árába. Erre felkészülve vannak, akik már most beszerzik a tex­til vagy papírszatyrokat és zacskókat. S örvendetes, hogy a baranyai bevásárlóközpontokban is egyre több vásárló kezében láthatunk textilszütyőt.

Egyre több a csomagolásmentes üzlet

Korábban lapunkban is beszámoltunk arról, hogy már Pécsett is működik csomagolásmentes üzlet. A Kertvárosban található boltból saját, többször felhasználható edényekben vihetjük haza az alapvető élelmiszereket, mint például a lisztet, olajat, tésztákat, fűszereket. Az üzletben nem csak a környezettudatosságra figyelnek, szem előtt tartják a gazdaságélénkítést is: főként pécsi és környékbeli kistermelők, kézművesek portékáit gyűjtik egy csokorba. Azóta már a belváros szívében is nyílt egy hasonló bolt, ahova a helyben vásárolt termékek csomagolását is vissza lehet vinni, és ők eljuttatják a gyártónak, aki alapos fertőtlenítés után újra megtölti a flakonokat és üvegeket.

A PTE is a tudatosságra törekszik

A hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként a Pécsi Tudományegyetemen szüntették meg a műanyag PET-palackos vizek, illetve italok beszerzését. Az intézmény tavaly október 1-i hatállyal PET-palackos csomagolású víz, üdítő helyett újrahasznosítható üveges kiszerelésűt vásárol. A döntés kapcsolódik a Zöld Egyetem Programhoz, amelyhez a PTE több mint négy éve csatlakozott. Ennek egyik legfontosabb üzenete a környezettudatos szemlélet erősítése, a folyamatos nyitottság, fogékonyság fenntartása az ökológiai lábnyomot csökkentő újdonságok iránt. Az egyetem kijelölt helyszínein víztöltő állomásokat telepítettek, ahol a hallgatók és dolgozók hűtött, valamint forró vízhez juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!